Drempelvrij toerisme

Drempelvrij toerisme heeft de ambitie om:
• in de vakantieketen alle drempels weg te werken
• die een individu/groep niet op eigen kracht kan overwinnen
• hiervoor is samenwerking noodzakelijk tussen partners die werken vanuit een maatschappelijk verantwoorde visie.

fietser en driewieler

Drempels kunnen aanwezig zijn op verschillende vlakken: fysiek, sociocultureel, mentaal, financieel, gezinssituatie, leeftijd. Vaak komen meerdere drempels tegelijk voor.

Uitgangspunt is hierbij om waar dat kan, zo veel mogelijk een inclusief toerisme te bieden. Dit betekent dat de omgeving zo wordt ingericht dat iedereen kan deelnemen aan het hele aanbod. Enkel waar nodig wordt ingezet op exclusief toerisme, waarbij een specifiek aanbod voor een specifieke doelgroep wordt ontwikkeld.

PROJECT ATTRACTIES EN ASS

In 2018 lanceerde TPA een oproep aan de attracties in de provincie Antwerpen om zich kandidaat te stellen voor een intiatief waarbij ze hun attractie meer autismevriendelijk konden maken. De oproep was een succes en 20 attracties lieten hun attracties screenen op autismevriendelijkheid.

Op basis van deze screening, werd voor elk van hen een visueel stappenplan opgemaakt: een handleiding met kleurenfoto’s, kaartjes, pictogrammen en korte beschrijvingen. Elk plan zoomt in op de heen-en terugreis, het onthaal, de activiteiten en de praktische info over o.a. sanitair, catering of souvenirs. De stappenplannen vormen een handige hulp voor, tijdens en na de trip. Niet alleen voor de attractiebezoekers met autisme, maar ook voor hun familie of begeleiders. Naast het stappenplan ontvingen de frontofficemedewerks van de attractie een opleiding rond autismevriendelijk onthaal.

miniatuur stoomtreintje met opa en kind

Volgende attracties namen deel aan ‘Toerisme voor autisme’:
Kinderboerderij Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Antwerpen - Olmense Zoo in Balen – Barrevoetspad in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom - Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen in Boom - Kinderboerderij Mikerf in Brasschaat - Provinciaal Groendomein De Averegten in Heist-op-den-Berg - Hidrodoe in Herentals - Volkssterrenwacht Urania in Hove - Arboretum Kalmthout - Domein De Putten in Kasterlee - Klompenmuseum en klompenbelevingspad in Laakdal - Kinderboerderij ’t Struisvogelnest in Lier - ZOO Planckendael in Mechelen - Sint-Romboutstoren in Mechelen - Fort van Oelegem in Ranst - Natuurpunt Museum in Turnhout - Stoomgroep Turnhout - Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk in Willebroek - Lindepaviljoen in Zoersel.

Je downloadt het stappenplan van bovenstaande attracties op www.toerismevoorautisme.be.

PROJECT LOGEREN EN ASS

Dit project van Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) kadert in het Impulsprogramma ‘Iedereen verdient Vakantie’ van Toerisme Vlaanderen. Dit impulsprogramma wil vernieuwende projecten die drempels wegnemen in de hele vakantiecyclus financieel ondersteunen.

Na het succes van het eerste project - 20 attracties in de provincie Antwerpen werden gescreend en ondersteund in het autismevriendelijk maken van hun attractie - wil TPA verder inzetten op deze doelgroep door in 2019 te focussen op logies.

jongetje met hoofdtelefoon op

TPA wil dat zoveel mogelijk mensen de kans hebben om te genieten van een vakantie in de provincie Antwerpen. Voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) is op vakantie gaan nochtans niet evident. Omdat zij nood hebben aan structuur en vakanties vaak onvoorspelbaar zijn, leidt dit tot veel stress bij hen en hun omgeving. Mensen met ASS zullen dan ook vaak deze ervaringen vermijden. Verschillende studies wijzen erop dat ongeveer 1 op 150 personen een autismespectrumstoornis heeft. Het aantal mensen dat hier als reisgezel rekening mee moet houden, is uiteraard een veelvoud hiervan.

Het project is erop gericht om de mentale drempel weg te werken die mensen met ASS ervaren bij het reizen en zo hun vakantieparticipatiegraad te verhogen. Vanuit de doelstelling 'Elke Vlaming met drempels kan op vakantie gaan', zal er worden gewerkt aan de hele vakantieketen, van 'dromen van' over het organiseren van de reis tot het verblijf zelf.

Om dit te realiseren wil TPA samenwerken met 20 logies in de provincie Antwerpen om ‘autismevriendelijker’ te worden en dit door:

  • voor elk van deze logies een individuele begeleidingsfiche op te stellen: een visueel stappenplan dat mensen met ASS (of gezinnen met kinderen met ASS) kunnen gebruiken voor, tijdens en na hun vakantie in het logies. Het plan helpt stressvolle situatie vermijden en garandeert een ontspannen verblijf;
  • het opstellen van een gids met tips rond toerisme en autisme;
  • samenwerken met ‘Autisme Centraal’ inzake het toekennen van een label. Autisme Centraal is een organisatie die zich inzet rond autisme en over dit thema wil inspireren, informeren en opleidingen bieden;
  • de logies extra in de kijker zetten door hen mee te nemen in de promotie van autismevriendelijke logies.

Om tot een mooi resultaat te komen worden de deelnemende logies gescreend door een medewerker van Toerisme voor Autisme, gespecialeerd in het autismevriendelijk maken van toeristische uitbatingen. Door samen te werken met experten- en doelgroeporganisaties en gebruik te maken van hun netwerken komt de informatie (= stappenplannen + logo) rechtstreeks tot bij de vakantieganger. Uiteraard engageren de logies zich om hun uitbating mee te promoten als autismevriendelijk en zijn ze bereid in te zetten op autismevriendelijkheid.