Basisprincipes toeristische uitbatingen vanaf 8/6

publish date
09.06.2020

Aan onze opstartende uitbaters: veel succes, moed en goed weer!

Het basisprincipe luidt: alles mag, behalve wat verboden wordt.

Voorlopig nog verboden: discotheken, dancings, zwembaden, sauna’s en wellnesscentra en binnenspeeltuinen: ook wanneer die onderdeel zijn van je zaak (=> die delen zijn niet toegankelijk voor het publiek.).

In groep op vakantie gaan mag
• mits begeleiding vanuit jouw organisatie met max. 20 p.
• in privé-sfeer met max. 10 p.

Voor individueel gedrag zijn er 6 gouden regels.

Voor ondernemingen en verenigingen gelden generieke en sectorspecifieke protocollen.

Behalve voor HoReCa is er binnen toerisme nog geen goedgekeurd protocol.

• De in België bevoegde ministers voor toerisme spraken af om voor het gehele grondgebied van ons land met één en hetzelfde ‘basisprotocol toerisme’ te werken.
• De bevoegde kabinetten leggen momenteel de laatste hand aan de finale tekst van het 'basisprotocol toerisme'.
• Het ‘basisprotocol toerisme’ dienst als leidraad voor eventuele protocollen voor een deelsector.
• Het is niet voorzien dat de overheid toetsing of validatie doet van individuele protocollen van deelsectoren.

Het 'basisprotocol toerisme' en zo lang dat er niet is, de generieke gidsen 'Veilig aan het werk' (https://werk.belgie.be/sites/default/files/content/news/Generiekegids_light.pdf), 'Veilige handel' (https://economie.fgov.be/sites/default/files/Files/Entreprises/gids-opening-handel.pdf) en 'Veilige horeca' (https://economie.fgov.be/nl/publicaties/gids-voor-een-veilige) en veel gezond verstand toegepast op de activiteiten die jij aanbiedt, bieden houvast zolang er geen protocol is voor jouw deelsector of je er niet de details in terugvindt die je zoekt.
Gebruik ook andere (niet gevalideerde) sectorprotocollen als inspiratie: https://www.toerismevlaanderen.be/overzicht-protocollen

Wacht dus niet op een overheidsniveau waar anderen voor jou de richtlijnen uitschrijven en wees zelf creatief en positief. Lig ook niet wakker van controles die je op de vingers tikken voor met gezond verstand uitgevoerde richtlijnen die niet verboden zijn.

Bedenk wel dat het coronavirus zelf onverbiddelijk is indien algemene richtlijnen niet goed opgevolgd worden. Dit geldt voor jezelf, je medewerkers, je klanten en de hele maatschappij.

Besef tenslotte, maar niet in het minst dat sommige consumenten erg waakzaam blijven en zelf invullen wat voor hen veilig is. Verduidelijk dat je het beste met hen voorhebt en dat je er alles aan doet wat moet en toegelaten is of zelfs een stap verder gaat.

Volgende van de detaillijst