Dichtbijvakantie en buitenbeleving charmeren toerist

publish date
27.08.2021

Elke logiesuitbater in Kempen en Scheldeland beleefde de zomer anders. Toch enkele trends: meer binnenlandse gasten en lastminute boekingen, een piek in buitenbeleving en de stijgende populariteit van fietsen en wandelen. Covidbeperkingen, het kwakkelende weer en de afgelasting van evenementen blijken de voornaamste spelbrekers.

Opnieuw een atypische zomer voor logiesuitbaters in Kempen en Scheldeland… Een rondvraag van Toerisme Provincie Antwerpen bij een 45-tal vakantiemakers toont wel enkele tendensen.

Kempen

Buitenbeleving piekte deze zomer. Vooral de campings blikken tevreden terug. Veel tevreden geluiden ook bij de Kempense vakantiewoningen, onder meer door de stijgende populariteit van vakantie in eigen land.
De evaluatie door Kempense B&B’s en hotels varieert van “teleurgesteld” tot “positief verrast”. Vaak terugkerende reacties: nauwelijks zakentoeristen of buitenlandse gasten, meer lastminute boekingen en de almaar stijgende populariteit van fietsen en wandelen.

Scheldeland

De balans voor het logies in (Antwerps) Scheldeland oogt iets minder positief.
Bijna alle hotels in Scheldeland noteerden deze zomer een lagere bezetting dan normaal. De evaluatie van vakantiewoningen en B&B’s is gemengd.
De afgelasting van topevenementen als Tomorrowland of het Palingfestival betekende een streep door de rekening van lokale vakantiemakers. Net zoals in de kunststeden Antwerpen en Mechelen bleek het wegvallen van de zakenmarkt niet makkelijk op te vangen.