Dahliatuin

Mexicaanse schone

Eeuwen geleden cultiveerden de Azteken kleurige bloemen om hun loof te gebruiken als dierenvoeder. Die planten trokken de aandacht van twee Spaanse avonturiers. De Azteken vertelden hen dat de knollen van die 'Cocoxochitl' een zweet- en urineafdrijvende werking hadden, dat zij buikpijn bestreden en een gunstige invloed hadden op tumoren. Omwille van zijn voedingswaarde stuurden de Spanjaarden de plant naar hun thuisland. Hij werd in 1789 opgeplant in de Koninklijke tuinen van Madrid, korte tijd later in de 'Jardin des Plantes' in Parijs. Maar de bittere en peperachtige smaak werd in Europa niet gewaardeerd en het gastronomisch avontuur was van korte duur. De grote, kleurige en bolvormige bloemen bekoorden des te meer. Verwijzend naar de Zweedse botanicus Andreas Dahl kreeg 'de schone' de wetenschappelijke naam 'Dahlia' toegekend.

Veelkleurige herfstprins

De bloeitijd van de dahlia is afhankelijk van de variëteit en loopt van juli tot en met oktober. De kleuren variëren van zachte pasteltinten tot felle kleuren en van wit tot bijna zwart. Tot op heden is niemand erin geslaagd om een zuiver blauwe bloem te selecteren. De bloemvorm kan enkel of dubbel zijn, elegant of zwaar, klein of enorm groot. Daarnaast komen bijzondere bloemvormen voor zoals de halskraag- of orchideebloemige dahlia. De groeihoogte varieert van 20 centimeter tot 1,5 meter.

Dahlia's van bij ons

Het Vlaamse dahliaverhaal begint met de aanplant van botanische dahlia's in 1805 in de plantentuin van Gent. Minder dan 10 jaar later stelde de Leuvense kweker Donkelaer de eerste dubbelbloemige dahlia voor. In 1838 presenteert Alex Verschaffelt tijdens de herfsttentoonstelling van de Gentse Société Royale d'agriculture et de Botanique een collectie van 600 snijdahlia's. Maar ook in een kwekerij in Kalmthout, het huidige arboretum, schreven de kwekers Van Geert en Kort dahliageschiedenis.

Dat alles vormde het begin van een ereparade aan professionele kwekers, maar de voorbije jaren zijn het vooral liefhebbers die zich toeleggen op de veredeling en teelt van dahlia's. Hun kunde wordt ook in het buitenland erkend.

Op pad met een gids

Wil je nog meer te weten komen over dahlia's en canna's? Laat je dan rondleiden door een gids.
De wandelingen gaan over dahlia's en canna's, omdat we dit jaar maar een beperkt aantal dahlia-soorten hebben. 
De cannatuin is op zijn mooist van half juli tot en met oktober. 
Een geleide wandeling vraag je aan met het aanvraagformulier onderaan op deze pagina of bel 015 45 13 92 of mail vrijbroekpark@provincieantwerpen.be.

Open exotentuinen - Cannatuin

Het laatste weekend van augustus zetten we normaal onze dahliatuin in de kijker.
Maar dit jaar kun je onze cannatuin komen bewonderen, die ook de moeite waard is!
Kom zeker eens kijken en stel al je vragen aan onze stielmannen.
Tijdens dit feestweekend geniet je in de cannatuin van een drankje en muziek.

Verzorgingstips voor dahlia's

  • Dahlia's zijn niet winterhard. In ons klimaat moet je de knollen jaarlijks rooien en vorstvrij bewaren. In het voorjaar kun je ze delen en uitplanten.
  • De meeste dahlia's houden van een zonnige, beschutte plaats in een goed bemeste en doorlatende grond. Tijdens de bloei is water zeer belangrijk.
  • Wens je grote bloemen? Dat kan door de twee knoppen naast de hoofdknop uit te breken.
  • De stengels van dahlia's zijn vaak lang, de bloemen groot. Met een steuntje in de rug blijven de dahlia's mooi recht, zelfs na een windvlaag.
  • Dahlia's hebben een korte levensduur in een vaas. Wens je maximaal te genieten van die kleurige bloeier, snij dan de stengels met een scherp mes schuin af en gebruik snijbloemenvoedsel. Vermijd dat de bladeren in contact komen met het vaaswater.
  • Snij de bloemen bij voorkeur in de ochtend, als de dauw nog aanwezig is. Hierdoor krijgt de zon niet de kans om de plant uit te drogen en blijven de stengels sterker.