Zomertuinen

Zomertuin 1

In zomertuin 1 bloeien dit jaar de dahlia's.
Eeuwen geleden cultiveerden de Azteken kleurige bloemen om hun loof te gebruiken als dierenvoeder. Die planten trokken de aandacht van twee Spaanse avonturiers. De Azteken vertelden hen dat de knollen van die 'Cocoxochitl' een zweet- en urineafdrijvende werking hadden, dat zij buikpijn bestreden en een gunstige invloed hadden op tumoren. Omwille van zijn voedingswaarde stuurden de Spanjaarden de plant naar hun thuisland. Hij werd in 1789 opgeplant in de Koninklijke tuinen van Madrid, korte tijd later in de 'Jardin des Plantes' in Parijs. Maar de bittere en peperachtige smaak werd in Europa niet gewaardeerd en het gastronomisch avontuur was van korte duur. De grote, kleurige en bolvormige bloemen bekoorden des te meer. Verwijzend naar de Zweedse botanicus Andreas Dahl kreeg 'de schone' de wetenschappelijke naam 'Dahlia' toegekend.

De bloeitijd loopt van juli tot en met oktober. De kleuren variëren van zachte pasteltinten tot felle kleuren en van wit tot bijna zwart. Tot op heden is niemand erin geslaagd om een zuiver blauwe bloem te selecteren. De bloemvorm kan enkel of dubbel zijn, elegant of zwaar, klein of enorm groot. De groeihoogte varieert van 20 centimeter tot 1,5 meter.

dahlia

Zomertuin 2

Deze zomer zul je in zomertuin 2 (de middelste tuin) onze cannacollectie terugvinden. 
De eerste canna’s die in ons bezit kwamen, werden aangeplant in de tuin van het Aartsbisschoppelijk Paleis in Mechelen. Dit was o.a. de variëteit ‘Bisdom Rood’. Vanaf 1991 breidde toenmalig parkverantwoordelijke Hubert Moens de cannacollectie stelselmatig uit. Vandaag bloeien hier een 40 tal variëteiten. In het wild, in de tropen, bloeien canna’s het hele jaar door. Hier in Europa produceren ze bloemen vanaf half juli tot de eerste vorst eind oktober.

Hoe meer zonlicht de plant krijgt, hoe meer hij zal bloeien! De kleinere variëteiten doen het goed in potten of vooraan in een border. De grotere kunnen tot 2 meter hoog worden, dus ideaal als achtergrondbeplanting in een border. Ook als bladplant zijn canna’s de moeite waard. Sommige soorten hebben een donker of gestreept loof en geven de border een tropisch tintje. De plant staat best op een windluwe plaats, zodat de bladeren niet breken of scheuren door harde wind. Wat ziektes betreft is de canna een gemakkelijke plant.

canna's in het Vrijbroekpark

Zomertuin 3

In zomertuin 3 wordt dit jaar de callacollectie aangeplant.
Een andere benaming is Zantedeschia of aronskelk. Calla is Grieks en betekent mooi. Deze moerasplant is afkomstig uit Zuid-Afrika en kan temperaturen tot min tien graden Celsius overleven. Het is een knolgewas, de bovengrondse delen sterven in de winter af. 

calla

Op pad met een gids

Wil je nog meer te weten komen over de planten in onze zomertuinen? Laat je dan rondleiden door een gids.
Deze tuinen zijn op hun mooist van juli tot half oktober.
Een geleide wandeling vraag je aan met het aanvraagformulier onderaan op deze pagina of bel 015 45 13 92 of mail vrijbroekpark@provincieantwerpen.be.