Infrastructuur

bloemenweide

Beheer van de collectietuinen

De plantencollecties van het Vrijbroekpark zijn vaste planten, bloembollen, dahlia’s, Canna’s, Calla’s, rozen, heesters, bomen en kruiden. Eenjarige planten worden zelden gebruikt, behalve in de ecotooptuin. Er wordt ook ingezet op wilde bloemenmengsels, akkermengsels en bijenvriendelijke mengsels. Voor elke plant proberen we geschikte habitatomstandigheden te vinden (nat-droog, licht-schaduw, zuurtegraad en textuur van de grond, enz.). 

Voor de bestrijding van invasieve, overlast- of schadelijke planten en dieren, gebruiken we geen pesticiden maar kiezen we voor alternatieve bestrijdingsmiddelen (biologische bestrijding, onkruidbranders, borstelen, maaibeheer etc.) en volgen we de richtlijnen, procedures en werkinstructies die ons worden opgelegd via het ISO14001 gecertifieerd milieu management systeem van de provincie Antwerpen en de richtlijnen van de Vlaamse (ANB, VMM,…) en federale overheid (FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu).

We experimenteren met alternatieve methoden zoals pruikenmethode en aangepast maaibeheer. In de collectietuinen gebruiken we een nieuwe vorm van bodembedekking zoals hakselhout of een combinatie met compost om onkruidgroei te vermijden. In de rozentuinen wordt geëxperimenteerd met verhoogde bedden, omwille van de natte ondergrond. Daarnaast kiezen we voor rozen met een Allgemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung (ADR)-keurmerk. Deze rozen zijn minder gevoelig voor ziekten en schimmels, vragen weinig verzorging, bloeien goed door en blijven ook mooi bij slechte weeromstandigheden. Ook onze snoeimethode pasten we aan. We laten de takken iets langer groeien. Het resultaat: een prachtig schouwspel van kleurrijke rozen in juni. 

excellence rozen

Sinds 2021 is het Vrijbroekpark een testlocatie voor 'Excellence rozen'. Een Europees keurmerk voor gezonde en duurzame rozen. De rozen worden gekeurd op gezondheid van de bloem, groeikracht, geur en kleur, de schoonheid en zelfreinigheid van de bloem. Bij een zelfreinigende bloem vallen de verwelkte bloemblaadjes zelf af.  

eekhoornparking

Parkeergelegenheid en autovrij park

In een mobiliteitsstudie werden verschillende scenario's onderzocht om de parkeermogelijkheden in het Vrijbroekpark te optimaliseren. Het parkmanagement is van oordeel dat gemotoriseerd vervoer niet in het groen hoort wat de veiligheid voor fietsers en voetgangers sterk verhoogt. Uit de studie bleek de beste optie het scenario met de nieuw aan te leggen randparking 'Sportzone' die volledige parkingcapaciteit zal bieden, inclusief voor vissers en mensen met een handicap. 

verlicht fietspad

Verlichting

Elke dag fietsen honderden scholieren door het Vrijbroekpark. De verlichting op dit veel gebruikt stuk fietspad was lang niet voldoende, vooral in de donkere wintermaanden. In 2019 werd het gedeelte van het fietspad dat nog niet verlicht was, voorzien van milieuvriendelijke lampen. Deze lampen hebben bewegingssensoren en gaan enkel aan als er een wandelaar of fietser voorbijkomt. De sensoren negeren kleine dieren, wat heel belangrijk is voor de fauna in het park. De lampen zijn vleermuisvriendelijk, omwille van de kleur (geen UV-licht) en het feit dat het licht alleen naar beneden schijnt.
De verlichting in het tweede deel van dit fietspad werd in 2021 gerenoveerd.

multimovepad Vrijbroek

Speeltuinen en natuurspeelplaatsen

Onze speeltuin heeft een grote variatie speeltuigen voor verschillende leeftijden. Deze speeltuin ligt naast de taverne met een groot open terras. Ouders kunnen hun kinderen vanop het terras in het oog houden. Naast het hockeyveld is er een speelbosje. Hier mogen kinderen volop ravotten. Er zijn geen speeltuigen voorzien, enkel paadjes en voldoende dood hout. De filosofie is dat kinderen hier het natuurlijke bos en zijn speelmogelijkheden kunnen ontdekken. De Barak van Bartel is een combinatie van een wilde en een georganiseerde speelplaats. Het is een ideale plek voor workshops, feestjes en activiteiten van jeugdverenigingen. De verkeerstuin is ook een drukke speelplaats waar kinderen kunnen leren fietsen. Het wordt ook vaak gebruikt als picknickplekje en er staan ook andere speel- en sportmogelijkheden.

In het Vrijbroekpark willen we het speelweefsel versterken. In 2021 zijn we gestart we met een pilootproject multi-move. Hierbij worden op verschillende plaatsen in het park uitdagende elementen voorzien, die kinderen extra stimuleren om te bewegen en spelen doorheen heel het park. Ze verbinden de verschillende speelzones in het park met de belangrijkste toegangen waaronder ook parking Eekhoorn.  

sporter Vrijbroekpark

Sportinfrastructuur

  • Aan het bezoekerscentrum beginnen twee bewegwijzerde looproutes van elk 3,3 km.
  • Het Vrijbroekpark telt 6 tennisvelden die particulieren, tennisscholen en clubs kunnen huren. Op 3 recent vernieuwde kunstgrasvelden kan men ook in de winter tennissen. De kunstgrasterreinen zijn in mei 2021 extra gedraineerd en vragen minder onderhoud waardoor het speelseizoen verlengd wordt. 
  • Er zijn een aantal gratis faciliteiten voor de sporters: calisthenics toestellen en pingpongtafel in de verkeerstuin, basketbalterrein, drie petanquebanen, voetbalveld, cricketveld.
  • Het hockeyterrein is in concessie bij Vrijbroek Hockey Club Mechelen (VHCM). Het terrein is niet vrij toegankelijk maar kan wel gebruikt worden door scholen of voor kampjes.
  • Men mag gratis vissen aan de grote vijver op de aangeduide plaatsen. Het is verplicht om de gevangen vissen terug te plaatsen. Winterrust is vanaf 1 januari tot 1 maart, dan is het vissen niet toegelaten in het hele park.
  • Het park is altijd beschikbaar voor privé sportlessen zoals yoga, tai-chi, bootcamps. Wij vragen wel om ons via mail te informeren indien er een les wordt georganiseerd, maar in principe kan iedereen het park vrij gebruiken zolang ze de andere bezoekers niet belasten. Jeugdverenigingen komen ook met plezier sporten en spelen in het park.
kazubas Vrijbroek

Toiletten

In het park staan twee composttoiletten waar we trots op zijn. Ze gebruiken geen energie, geen water, zijn gemakkelijk te onderhouden en hebben een mooi design. Je vindt ze in de Engelse tuin, tussen de grote rozentuin en de platanendreef.

 

zonnepanelen

Beheer van milieu-impact

In het Vrijbroekpark werken we volgens de internationale milieunorm ISO14001. 
Bij het onderhoud van onze gebouwen wordt gewerkt met biologische schoonmaakproducten. 
Om ons waterverbruik te beperken, maken we gebruik van regenwater. We hebben een regenwatercollector waar zo'n 50 kubieke meter regenwater in kan opgevangen worden. 
En we pasten ons wagenpark aan om onze CO2-uitstoot te beperken.