Zomertuinen

Dahlia

Wist je dat er in het park meer dan 150 dahlia-variëteiten groeien en bloeien? 

Dit dankzij de goede zorg van onze tuinmannen. Elk jaar graven ze de knollen op in november, waarna deze -gelabeld en gedroogd- vorstvrij overwinteren. In het voorjaar gaan de knollen terug in de grond. Met het veranderende klimaat deden we enkele testen om bepaalde soorten buiten te laten overwinteren mits afdekking met bladmulch. We gebruiken geen pesticiden, maar enkel biologische bestrijders en plantversterkende middelen. Bovendien selecteren we alleen de sterkste planten.

De dahlia’s bloeien van juli tot en met oktober. De enorme variatie in bloemkleur en –vorm maakt dit geslacht zo aantrekkelijk én geliefd. De kleuren gaan van zuiver wit over pasteltinten naar felle kleuren rood, oranje of geel. Sommige bloemen zijn éénkleurig andere meerkleurig of gevlamd. Ook de bloemvormen zijn zeer divers: enkelvoudig, dubbel of volledig gevuld; type waterlelie, pompon, cactus...

Dahlia’s worden tussen 20 centimeter en 1,5 meter hoog. Sommige variëteiten kunnen dan ook wel een steuntje gebruiken.

Zomertuin_dahlia

Zuid-Amerikaanse oorsprong

Eeuwen geleden al cultiveerden de Azteken deze kleurige bloemen. Het loof gebruikten ze als dierenvoeder. De planten trokken de aandacht van twee Spaanse avonturiers. De Azteken vertelden hen dat de knollen van die 'Cocoxochitl' een zweet- en urineafdrijvende werking hadden, dat ze buikpijn bestreden en een gunstige invloed hadden op tumoren. Omwille van zijn voedingswaarde stuurden de Spanjaarden de plant naar hun thuisland. Hij werd in 1789 voor de eerste keer in Europa geplant in de Koninklijke tuinen van Madrid en korte tijd later in de 'Jardin des Plantes' in Parijs. Maar de bittere en peperachtige smaak werd in Europa niet gewaardeerd en het gastronomisch avontuur was van korte duur. De grote, kleurige en bolvormige bloemen bekoorden veel meer. 

Verwijzend naar de Zweedse botanicus Andreas Dahl kreeg de plant dan de wetenschappelijke naam 'Dahlia' toegekend.

Canna

De eerste canna’s die in ons bezit kwamen, werden aangeplant in de tuin van het Aartsbisschoppelijk Paleis in Mechelen. Dit was o.a. de variëteit ‘Bisdom Rood’. Vanaf 1991 breidde toenmalig parkverantwoordelijke Hubert Moens de cannacollectie stelselmatig uit. Vandaag bloeien hier een 50-tal variëteiten. In de tropen bloeien canna’s het hele jaar door. Hier genieten we vanaf half juli tot de eerste vorst van hun exotische uitstraling.

Hoe meer zonlicht de plant krijgt, hoe meer hij zal bloeien. De kleinere variëteiten doen het ook goed in potten of vooraan in een border. De grotere worden zelfs tot 2 meter hoog. Ideaal dus als achtergrondbeplanting in een border.

Ook als bladplant zijn canna’s de moeite waard. Sommige soorten hebben donker of gestreept loof en geven de border een tropisch tintje. De plant staat best op een windluwe plaats, zodat de bladeren niet breken of scheuren door harde wind. 

canna's in het Vrijbroekpark

Pioen

In de Zomertuinen vind je ook een collectie van 150 variëteiten pioenrozen. Let op, deze knolgewassen met hun aangename geur zijn geen echte rozen. Maar net als bij de rozen worden sommige variëteiten gekweekt in de parfumindustrie. Wat vind jij van hun geur?

Vanaf eind mei bloeien de pioenen maar kort. Wanneer de bloemen te zwaar worden, hebben ze extra steun nodig. Nadien is het de beurt aan de dahlia’s en de canna’s met al hun kleurenpracht.

De pioen houdt van een voedzame en vochtige maar goed gedraineerde ondergrond. Met zijn lange wortels gaat hij zelf op zoek naar water.

zomertuin_pioen

Op pad met een gids

Wil je nog meer te weten komen over de planten in onze zomertuinen? Laat je dan rondleiden door een gids.
Deze tuinen zijn op hun mooist van juli tot half oktober.
Een geleide wandeling vraag je aan met het aanvraagformulier onderaan op deze pagina of bel 015 45 13 92 of mail vrijbroekpark@provincieantwerpen.be.