WOAW-talk: Build to Rebuild

Met de WOAW, de woonidee-award, ondersteunt de provincie Antwerpen jaarlijks woonideeën van jonge, geëngageerde creatievelingen. In 2022 kon het ontwerperstrio Rune Degryse, Cassandra Van Peer en Pieter-Jan Lerno de jury overtuigen met 'Build to Rebuild', een circulair en budgetvriendelijk zelfbouwpakket dat flexibel kan worden ingezet in dubbelhoge casco ruimtes. 

Status
Datum
  • dinsdag 25 juni 2024 van 19 uur

Slimme woonruimtes, aanpasbaar aan het moment

De veranderende woonbehoeften van moderne gezinnen vragen om meer flexibele woonoplossingen zoals cohousing en modulair wonen. Betaalbaarheid en duurzaamheid spelen hierbij een belangrijke rol. Innovatieve bouwsystemen, zoals geprefabriceerde en demonteerbare oplossingen, zijn nodig als we slimmer willen omgaan met grondstoffen en ruimte.

Net daarom wist het ontwerperstrio met 'Build to Rebuild' de jury te overtuigen.

Het winnende idee van Rune, Cassandra en Pieter-Jan maakt dubbelhoge casco ruimtes flexibel aanpasbaar met gestandaardiseerde, eenvoudig (de)monteerbare elementen. Dit circulaire en budgetvriendelijke zelfbouwpakket laat bewoners hun woonruimte aanpassen aan hun veranderende woonbehoeften, van een dubbelhoge loft tot een woning met meerdere slaapkamers.

Het ontwerperstrio pleit voor een herwaardering van de dubbele plafondhoogte, zowel bij nieuwbouw als bij reconversie, als antwoord op veranderende woonnoden. Flexibiliteit hoeft zich niet te beperken in lengte en breedte, maar kan ook in de hoogte.

Het bouwpakket kan een flexibele tool zijn voor architecten, doe-het-zelvers, ontwikkelaars etc. om nieuwbouw- en verbouwingsprojecten te realiseren.

De ontwerpers kregen gedurende anderhalf jaar begeleiding van woonexperts en een startbudget van 5000 euro om uit te zoeken of hun idee ook kan werken in de praktijk. 

Op dinsdag 25 juni stellen ze de resultaten van hun onderzoek voor in het provinciehuis te Antwerpen. Nadien volgt een boeiend debat met experts uit diverse vakgebieden.

19 uur

Deuren open

19.30 uur        

 

Welkom

Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Wonen provincie Antwerpen

19.40 uur

 

Over de WOAW

Filip Lagiewka, diensthoofd Wonen provincie Antwerpen

19.50 uur

 

Keynote: de winst van niet-bouwen

Tim Vekemans, architect bij RE-ST

20 uur

 

Over 'Build to Rebuild'

  • Rune Degryse, productontwikkelaar
  • Cassandra Van Peer, LERNO PEREGO architectuuratelier
  • Pieter-Jan Lerno, LERNO PEREGO architectuuratelier

20.30 uur

 

Debat onder leiding van Tim Vekemans

  • Erik Wieërs, Vlaams Bouwmeester
  • Toon Haverals, CEO projectontwikkelaar LIFE
  • Rob Cornelissen, manager Innovatie & Strategie Kamp C
  • Els De Vos, docent faculteit ontwerpwetenschappen Universiteit Antwerpen

21 uur

 

Receptie

Expo Build to Rebuild

 

Praktisch

Gratis, wel verplicht inschrijven via dit formulier.

Dinsdag 25 juni, van 19 tot 21 uur.

Provinciehuis Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen.