Dienst Integraal Waterbeleid

Adres
Koningin Elisabethlei 22
2018 Antwerpen
Telefoon
 • 03 240 64 61

Openingsuren

De dienst is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9u en 12u. 

Heeft u een vraag over een waterloop die we beheren of wilt u iets melden? Dan gebruikt u best het Meldpunt Waterlopen.

Heeft u een vraag over hoe wij wateradviezen opmaken voor omgevingsvergunningen, dan bekijkt u best het beleidskader op onze website. In de bijhorende ‘provinciale checklist voor wateradviezen’ leest u of het raadzaam is een preadvies aan te vragen en hoe u dit doet.

Provinciehuis met tuin

Bereikbaarheid

Het provinciehuis is vlot bereikbaar met verschillende vervoersmodi. Raadpleeg hieronder de 'Bereikbaarheidsfiche provinciehuis' voor een handig overzicht met plannetje.

Met de fiets

Het provinciehuis is met de fiets gemakkelijk bereikbaar vanuit de stad, de Antwerpse rand en de verschillende Antwerpse treinstations. Het ringfietspad ligt niet veraf. Routes vanuit alle windstreken vind je op dit Google-kaartje en hieronder in de download 'Fietsbereikbaarheidsfiche'.

Het provinciehuis heeft een ruime ondergrondse fietsenparking voor personeel én bezoekers, met inrit aan de Koningin Elisabethlei. Nadat je je fiets hebt gestald, wandel je via de trap met de lage treden (naast de parkinginrit) langs buiten naar de inkomhal. Ook bovengronds is er een kleinere fietsenstalling voor bezoekers. 

De dichtstbijzijnde Velo-stations (deelfietsen) zijn Harmonie en Generaal Leman.

Check de Donkey-app voor nabijgelegen dropzones, zoals bij de NMBS-stations Antwerpen-Berchem (Burgemeester Ryckaertsplein), Antwerpen-Zuid (Kolonel Silvertopstraat) en Antwerpen-Centraal (Koningin Astridplein).

Met bus en tram

Volgende bussen en trams komen vlakbij of in de buurt van het provinciehuis:

 • Lijn 2, 6, 17, 30 of 191: stap af aan halte 'Provinciehuis'.
 • Lijn 7 of 15: stap af aan halte ‘Harmonie’, op 300 meter van het provinciehuis.
 • Lijn 22: stap af aan halte ‘Lokkaardstraat', op 400 meter van het provinciehuis.

Zijn er storingen of omleidingen op je reisweg? Die kan je snel en eenvoudig terugvinden op de website van De Lijn.

Met de trein

Vanuit station Antwerpen-Berchem:

 • Lijn 30 of 191: stap af aan halte 'Provinciehuis'
 • Wandel of fiets 2 km naar het provinciehuis.  

Vanuit station Antwerpen-Centraal

 • Lijn 2 of 6: stap af aan halte ‘provinciehuis’
 • Lijn 15: stap af aan halte ‘Harmonie’, op 300 meter van het provinciehuis.
 • Lijn 17: stap af aan halte ‘provinciehuis’.
 • Wandel of fiets 2,4 km naar het provinciehuis. 

Met de auto

Neem bij voorkeur het openbaar vervoer.

Het aantal parkeerplaatsen in de ondergrondse parking is beperkt. Bezoekers moeten op voorhand een QR-code aanvragen via de dienst of persoon waarmee ze een afspraak of vergadering hebben. Voor congressen of studiedagen tijdens de kantooruren is er zelden plaats. Waarschijnlijk kun je dus enkel parkeren langs de openbare weg. 

Voor wie parkeertoelating heeft: op YouTube vind je een instructiefilmpje over het gebruik van de QR-code.

Lage-emissiezone Antwerpen

Het provinciehuis ligt in een lage-emissiezone. De zone wordt aangeduid met een apart verkeersbord. Meer info vind je op de website Slim naar Antwerpen

Park and Ride

Aan de stadsrand vind je een aantal Park and Rides van waaruit je zo de tram op kan naar het provinciehuis (zie ook rubriekje 'Met bus en tram' hierboven). Meer info over de Park and Rides vind je op de website Slim naar Antwerpen.

Oplaadpunten elektrische auto

In de omgeving van het provinciehuis vind je enkele oplaadpunten voor elektrische auto’s. Up-to-date-informatie kan je vinden op de website van GRID

Deelauto

Vlakbij het provinciehuis vind je een standplaats van Cambio. Meer info vind je op de website van Cambio.

Het provinciehuis ligt binnen de zone van deelsystemen zoals Poppy en Green Mobility

Kort stoppen

Veilig iemand laten uit- of instappen of even iets laden of lossen? Dit zijn de mogelijkheden:

 • Aan de Koningin Elisabethlei 18 is er een officiële laad- en loszone, aangegeven met het verkeersbord E1 (parkeerverbod, enkel stilstaan toegelaten). 
 • Aan de Harmoniestraat zijn er parkeerplaatsen en er is voldoende ruimte om even stil te staan. Via de tuin rond het provinciehuis wandel je zo naar de ingang.

Leveringen

Leveranciers moeten de geldende afspraken respecteren: laden en lossen in de ondergrondse parking aan de loskade, via de inrit aan de Koningin Elisabethlei 22. Uitzonderlijk - als hun voertuig te groot of te hoog is – nemen ze de leveranciersweg aan de Harmoniestraat.

Openingsuren magazijn: van 8 tot 12 en van 13 tot 16 uur.

Leveranciers moeten hun komst op voorhand aankondigen via de persoon of dienst waarvoor ze leveren. 

Rij naar de parkinginrit aan de Koningin Elisabethlei 22. Bel aan bij de slagboom of scan de QR-code die je hebt ontvangen. Rij de parking in en volg de signalisatie naar de laad-en loszone. Stap uit en bel aan. Een medewerker van het magazijn zal je levering in ontvangst nemen.

Let op: Maximale hoogte: 3 meter. Voertuigen met LPG zijn niet toegelaten, CNG is wel toegelaten.

Toegankelijkheid

Het provinciehuis is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ondergronds parkeren kan na reservatie vooraf via de persoon of dienst die je bezoekt.

Ondergrondse parking

Naast de parkinginrit is er een trap met lage treden. Die brengt je het dichtst bij de inkom. Je kan ook via het parkeerhuisje naar boven via de trap of de lift. Dan kom je uit in de tuin en wandel je via het pad naar de inkom.

Om de lift vanuit de tuin naar de parking te nemen heb je een QR-code nodig. Die vind je bij je parkeertoelating of kan je voor vertrek vragen aan het onthaal of de bewaking. Indien nodig kan iemand van de bewakingsploeg je begeleiden.

Bezoekers met rolstoel kunnen een beroep doen op de bewaking of het onthaal. Er is een parlofoon en het telefoonnummer is ter plaatse geafficheerd. Als je je komst vooraf meldt, kunnen we ons nog beter organiseren.

Tuin

Langs de verharde wandelpaden in de tuin kan je te voet, met de rolstoel of met de fiets van de Harmoniestraat naar de Koningin Elisabethlei.