De Nekker mag voor veertiende keer blauwe vlag hijsen

publish date
28.05.2024

Begin mei ontving Sport- en Recreatiecentrum De Nekker haar Blue Flag-certificaat voor de 14de keer. Zodra het zomerseizoen op De Nekker begint, zal de blauwe vlag weer wapperen. Blue Flag is een door GoodPlanet beheerd label dat wordt toegekend aan locaties die uitblinken in duurzaamheid en kwaliteit.

Infopaneel Blue Flag aan de redderstoren van De Nekker

GoodPlanet en Blue Flag

GoodPlanet is een organisatie die duurzame ontwikkeling concreet maakt door actie in ondernemingen en op scholen. Bewustmaking rond waterkwaliteit, afvalpreventie, enz. staan centraal in de werking van GoodPlanet, en zijn ook vereisten binnen de internationale toekenning van het Blue Flag-label.

Wat is Blue Flag?

Het internationale kwaliteitslabel Blue Flag beloont uitbaters die niet alleen een uitstekende waterkwaliteit garanderen, zorgen voor veiligheid via de aanwezigheid van redders en een EHBO-post en voorzien zijn van schone toiletten, maar die bovendien extra inspanningen leveren op het vlak van bewustmaking en educatie, gescheiden afvalsortering en toegankelijkheid. Zo herkent de toerist via de Blue Flag meteen de plekken die aandacht hebben voor mens en natuur.

Belang van biodiversiteit bij stranden, jachthavens en water

De dynamische ecosystemen langs de Vlaamse Kust en jachthavens vormen niet alleen gezellige pleisterplekken en adembenemende landschappen, maar spelen ook een essentiële rol in het handhaven van de gezondheid van onze planeet en het welzijn van de gemeenschappen die eromheen leven. De grote diversiteit aan planten, dieren en organismen die deze omgevingen bewonen, is niet meer weg te denken: ze zijn cruciaal voor het evenwicht van de kustlijnen, het filteren van water, het bevorderen van bodemvruchtbaarheid en het bieden van voedsel en onderdak aan talloze soorten, waaronder bedreigde.

Waterkwaliteit op De Nekker

De Nekker draagt actief bij aan de biodiversiteit van het water door bijvoorbeeld niet-vervuilende objecten, zoals kunstmatige riffen of structuren, in de vijver te plaatsen. Deze objecten bieden een habitat en beschutting voor verschillende waterorganismen, zoals mosselen en zeewier. Hierdoor ontstaat er een gevarieerd ecosysteem onder water. De inzet van de Nekker voor waterkwaliteit, veiligheid, toegankelijkheid en duurzaamheid wordt jaarlijks erkend met het Blue Flag-certificaat, dit jaar maar liefst voor de 14de keer. Op de redderstoren is een informatiebord over het certificaat te vinden, inclusief de waterkwaliteitsattesten.

Benieuwd?

Op zoek naar een plek om het water in te duiken of je boot aan te meren? Een overzicht van alle Blue Flag-locaties vind je op www.blueflag.be/locations.

In België wordt Blue Flag gecoördineerd door GoodPlanet Belgium met de steun van Toerisme Vlaanderen, dat mee zorgt voor de promotie van de bijzondere locaties.

Lees dit artikel ook op Het Laatste Nieuws of Het Nieuwsblad.