Skip to main content

Landschapsintegratieplan

Provincie Antwerpen helpt de landbouwbedrijven in jouw gemeente om een ​​parel in het landschap te worden. Met advies op maat en een landschapsintegratieplan helpen we landbouwers in jouw gemeente vooruit.

Land- en tuinbouwbedrijven worden steeds groter en zichtbaarder in het landschap. Wij willen van elke boerderij een pareltje in het landschap maken: voor elke voorbijganger een plezier om naar te kijken en voor elke boer een plezier om op te werken. Deze gratis dienstverlening richt zich tot land- en tuinbouwers in hoofdberoep in de provincie Antwerpen.

Onze aanpak

De landschapsarchitect van provincie Antwerpen helpt landbouwers met advies en plannen op maat en dat zonder kosten van verplichtingen.

Samen met de landbouwer maakt onze landschapsarchitect een landschapsintegratieplan op maat van het bedrijf en passend in het landschap van jouw gemeente. Zo werken jullie samen aan het behoud van het landschap en de natuurwaarden in het buitengebied.

Het landschapsintegratieplan houdt rekening met:

  • de aanwezige beplanting;
  • het veranderende landschap;
  • eisen en wensen van buurtbewoners en gemeentebestuur;
  • mogelijkheden en beperkingen van de bedrijfssite;
  • de bedrijfsvoering en sectorspecifieke verwachtingen.

Binnenkort een omgevingsvergunning nodig?

In het kader van vergunningsaanvragen is het voor landbouwers aangewezen om een ​​landschapsintegratieplan bij hun dossier te voegen. Dit landschapsintegratieplan houdt rekening met de bedrijfsspecifieke kenmerken en met de kenmerken van het landschap. Dit is handig als gemeentebestuur of als andere adviesverlenende instantie. Voor land- en tuinbouwers is het een extra motivatie om de integratie van hun bedrijf in het landschap te realiseren.

Doe inspiratie op 

Wil je het resultaat zien van een in het landschap geïntegreerde boerderij? Dan is een bezoek aan provinciaal onderzoekscentrum Hooibeekhoeve de moeite waard. 

 

Dienst Landbouw- en Plattelandsbeleid
Telefoon
03 240 58 00

Gerelateerd aanbod

  • Platteland ​Ontdek hoe provincie Antwerpen je ondersteunt met subsidies en advies om je platteland te versterken.