Skip to main content

Erfbeplanting: boerderij als parel in het landschap

Provincie Antwerpen helpt de landbouwbedrijven in jouw gemeente om een parel in het landschap te worden. Met advies op maat en een erfbeplantingsplan helpen we landbouwers in jouw gemeente vooruit.

Land- en tuinbouwbedrijven worden steeds groter en meer zichtbaar in het landschap. Wij willen van elke boerderij een pareltje in het landschap maken: voor elke voorbijganger een plezier om naar te kijken en voor elke boer een plezier om op te werken. Deze gratis dienstverlening richt zich tot land- en tuinbouwers in hoofdberoep in de provincie Antwerpen.

Onze aanpak

De landschapsarchitect van provincie Antwerpen helpt landbouwers met advies en plannen op maat en dat zonder kosten of verplichtingen.

Samen met de landbouwer maakt onze landschapsarchitect een erfbeplantings- of landschapsintegratieplan op maat van het bedrijf en passend in het landschap van jouw gemeente. Zo werken jullie dus samen aan het behoud van het landschap en de natuurwaarden in het buitengebied.

Het erfbeplantingsplan houdt rekening met:

  • de aanwezige beplanting;
  • het omliggende landschap;
  • eisen en wensen van buurtbewoners en gemeentebestuur;
  • mogelijkheden en beperkingen van de bedrijfssite;
  • de bedrijfsvoering en sectorspecifieke verwachtingen.

Binnenkort een omgevingsvergunning nodig?

In het kader van vergunningsaanvragen is het voor landbouwers aangewezen om een landschapsintegratieplan bij hun dossier te voegen. Dit landschapsintegratieplan houdt rekening met de bedrijfsspecifieke kenmerken en met de karakteristieken van het landschap. Dit is handig als gemeentebestuur of als andere adviesverlenende instantie. Voor land- en tuinbouwers is het een extra motivatie om in te zetten op de integratie van hun bedrijf in het landschap.

Doe inspiratie op 

Wil je het resultaat zien van een in het landschap geïntegreerde boerderij? Dan is een bezoek aan provinciaal onderzoekscentrum Hooibeekhoeve de moeite waard. Of neem een kijkje in het fotoboek landschapsintegratie. 

Meer weten?  

Bekijk onze publicaties over erfbeplanting!  

Gerelateerd aanbod

  • Platteland ​Ontdek hoe provincie Antwerpen je ondersteunt met subsidies en advies om je platteland te versterken.