Skip to main content

Groene Hoekjes

Wil jij ook een koelere gemeente met meer ruimte voor water? Met de Groene Hoekjes maak je vlot frisse plekjes waar regen makkelijk in de bodem kan sijpelen. Snel en eenvoudig meer groen in het straatbeeld voor wijken waar het aangenaam wonen en leven is, klaar voor een klimaatveilige toekomst.  

 

In één, twee, drie naar een Groen Hoekje

  1. Kies welke zone je graag onthardt en vergroent.
  2. Leg een startbudget vast voor de opmaak van het ontwerp.
  3. Laat je tijdens het hele traject begeleiden door de provincie Antwerpen.

Met onze raamovereenkomst hoef je zelf geen openbare aanbesteding te doen. De aangestelde aannemer uit de sociale economie verzorgt het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud tijdens de garantieperiode van twee jaar. Onze experts voeren een kwaliteitscontrole uit om ervoor te zorgen dat de zone bij oplevering biodivers is en optimaal ruimte biedt voor infiltratie. We ondersteunen je ook bij de communicatie, zodat je eenvoudig omwonenden en inwoners betrekt bij het hele proces. 

 

Vier soorten Groene Hoekjes

Groene Hoekjes zijn er in verschillende maten en vormen. Hoe je dit juist invult kies je zelf, maar we geven je graag wat voorbeelden: 

  • Groene Hoekjes onder bomen
  • Groene Hoekjes in de straat
  • Groene Hoekjes op een straathoek
  • Groene Hoekjes rond gebouwen

Doet jouw gemeente mee tijdens het proefjaar?

Dit jaar ontharden en vergroenen we bij 6 gemeenten verschillende locaties.  Zo kunnen we tegen 2025 evalueren en indien nodig bijsturen. Na deze evaluatie lanceren we de campagne voor alle gemeenten in de provincie Antwerpen. 

Zin gekregen? Geef dan je interesse om mee te doen door. Dan helpen wij je verder bij de volgende stappen om je kandidaat te stellen en je dossier in te dienen tegen 14 juni 2024.  

Meer weten?

Wat? Waarom? Waar? Hoe gaat het in zijn werk? Wat kost dit? En wat met je inwoners?
Je vindt alle antwoorden op planvandaag.be

Plan Vandaag 

Met de Groene Hoekjes werken we aan de strategische doelstellingen van ons provinciaal klimaatplan, Plan Vandaag. Zo plannen we vandaag de veilige toekomst van morgen.
Benieuwd naar onze andere doelstellingen, acties en hoe je hier als gemeente mee aan de slag kan? Neem een kijkje op www.planvandaag.be

Gerelateerd aanbod

  • Vijfstappenplan adaptatie Deze vijf stappen zorgen ervoor dat je niets over het hoofd ziet en helpen je op weg naar een klimaatveilige gemeente.
  • Onthardingstrajecten Je gemeente ontharden op weg naar een klimaatveilige toekomst klinkt eenvoudig. Maar tussen theorie en praktijk liggen vaak heel wat vragen en struikelblokken. Onze trajecten helpen je op weg.