Skip to main content

Schrijf je in voor een onthardingstraject op maat

Het ontharden van je gemeente is een cruciale stap op weg naar een klimaatveilige toekomst. Maar tussen theorie en praktijk liggen vaak heel wat vragen en struikelblokken. Waar begin je? Hoe los je praktische problemen op? En hoe maak je van ontharding een succes? 

Om je hierbij te helpen, bieden we twee begeleidingstrajecten aan: 'Jouw onthardingsproject onder de loep' en 'Gemeentewegen onder de loep'. 

Gemeentewegen onder de loep

In zes sessies maken we samen stap voor stap een prioriteitenlijst van de oververharde gemeentewegen op jouw grondgebied. We bekijken ook hoe je hier concreet mee aan de slag kan. 

 1. Waarom wegen ontharden?
 2. Waar ontharden op kaart? 
 3. Waar ontharden op het terrein?
 4. Wat ga je doen?
 5. Hoe ga je dit financieren?
 6. Waar bots je op?

De gemeenten Essen, Hulshout, Lier, Sint-Katelijne-Waver en Wommelgem bijten de spits af. Van 25 april tot 30 november 2023 doorlopen ze het hele traject.

Meer info vind je op www.planvandaag.be.

 

Jouw onthardingsproject onder de loep

In vijf sessies maak je een succes van jouw onthardingsproject. Experten van het klimaatteam en de regiowerking begeleiden je stap voor stap:

 1. Aan de slag met kaarten en data
 2. Gluren bij de buren
 3. Input op jouw project
 4. Bereken de kosten en baten
 5. Vind extra geld

Ontdek in het filmpje hoe de gemeenten Oud-Turnhout, Putte, Stabroek en Vosselaar van ontharding een klinkend succes maken.

Wil je meer weten? Bekijk dan zeker even de uitleg over de verschillende sessies op www.planvandaag.be.

Ben je geïnteresseerd? Laat dan zeker even je naam achter, dan houden we je op de hoogte van toekomstige trajecten.  

Ga je liever zelf aan de slag?

Van je gemeente een klimaatveilige gemeente maken, pak je stap voor stap aan. Actie per actie, groot en klein. Samen maken ze een groot verschil.  
Maar hoe ga je hier nu concreet mee aan de slag? Dat ontdek je aan de hand van ons eenvoudig vijfstappenplan adaptatie. 

Bekijk het stappenplan op www.planvandaag.be

 

Plan Vandaag 

Met deze trajecten en het stappenplan werken we aan de strategische doelstellingen van ons provinciaal klimaatplan, Plan Vandaag. Zo plannen we vandaag de veilige toekomst van morgen.
Benieuwd naar onze andere doelstellingen, acties en hoe je hier als gemeente mee aan de slag kan? Neem een kijkje op www.planvandaag.be

Gerelateerd aanbod

 • Plan Vandaag Provincie Antwerpen maakt zich klaar voor een leefbare en klimaatveilige toekomst. Meer dan 200 klimaatacties staan op stapel. Ook ondersteunende maatregelen voor lokale besturen.
 • Bebossen ​De Bosgroepen helpen je van A tot Z bij de aanplanting van een bos.