Skip to main content

Bebossen

Wil je een bos aanplanten maar weet je niet waar je moet beginnen? Zit je met vragen over financiering of administratie? De Bosgroepen helpen je graag van droom naar daad en van A(dministratie) tot Z(orgeloos beheer).

Of je nu een gemeente of een privéboseigenaar bent, een school of vereniging die de mogelijkheden voor bebossing wil bekijken, de Bosgroepen staan voor je klaar en ondersteunen je bij het creëren van extra bos en alles wat daarbij komt kijken.

Onderstaand stappenplan geeft weer hoe we samen zo’n bebossingstraject aanpakken.

Geschikte locaties zoeken

De Bosgroep helpt je om geschikte gronden te zoeken om te bebossen. Dit gebeurt op basis van kaartmateriaal en vanuit een sterke kennis van lokale gebieden en steden en gemeenten. De ideale locatie voor een bos vind je in overleg met provincie Antwerpen, de Regionale Landschappen en de betrokken partners op het terrein.

Zoeken naar financiering

Om te bebossen moet je plantgoed aankopen en waar nodig terreinvoorbereidingen uitvoeren. In sommige gevallen moet vooraf de grond nog aangekocht worden. Gelukkig bestaan hiervoor financieringsmogelijkheden. De Bosgroep zoekt samen met jou naar de beste oplossing voor jouw project.

Administratie en vergunningen

De Bosgroep bereidt de nodige subsidie- en vergunningsaanvragen voor en ontzorgt je zo van de administratieve last.

De juiste boom op de juiste plaats

De Bosgroep maakt een bebossingsplan op, rekening houdend met de locatie, de functies die het bos zal vervullen en je wensen en voorkeuren.

Plantgoed bestellen

De Bosgroep vraagt offertes op bij verschillende gecertificeerde kwekers en bestelt het plantgoed.

De aanplantingsactie

Samen met alle betrokken partners maken we een feest van de aanplanting. De Bosgroep kan zorgen voor participatie (van bijv. scholen en lokale verenigingen) en leidt de plantactie in goede banen, samen met haar vrijwilligers.

Zorg voor het jonge bos

De Bosgroep controleert of de aanplanting goed aanslaat en stuurt bij indien nodig. Ze biedt begeleiding bij het beheer van het jonge bos.

Ook interessant ...

  • Opname en presentatie webinar bosuitbreiding Provincie Antwerpen en de Antwerpse Bosgroepen informeerden de lokale besturen op hun grondgebied over de werking en mogelijkheden van bosuitbreiding. Herbekijk de opname en de presentatie.

Gerelateerd aanbod

  • Plan Vandaag Provincie Antwerpen maakt zich klaar voor een leefbare en klimaatveilige toekomst. Meer dan 200 klimaatacties staan op stapel. Ook ondersteunende maatregelen voor lokale besturen.
  • Bosgroepen Reken op advies van de Bosgroepen voor duurzaam bosbeheer in jouw gemeente.