Skip to main content

Inspiratiedag inclusieve economie

Werkt je gemeente- of stadsbestuur al met sociale economiebedrijven? Ondersteunen jullie lokale ondernemers om inclusief te werken? En/of ben je op zoek naar inspiratie? Die vind je bij de provincie Antwerpen.

Onze provincie zet namelijk in op een inclusieve economie. We ondersteunen niet alleen de organisaties en bedrijven uit de sector, maar zeker ook de lokale besturen. 

Meer info over het beleid inclusieve economie vind je op de pagina's van ons team.

Inspiratiedag 15 september 2023

Op 15 september organiseerden we voor de lokale besturen een inspiratiedag. Ze konden er reflecteren én uiteraard geïnspireerd worden over hun rol in een inclusieve economie. 

We kozen voor een gepaste locatie: Perron Noord, onderdeel van Kwartier Noord in Brasschaat. Wat deze site zo speciaal maakt werd toegelicht door Eric Avonts, adjunct-directeur van OLO Rotonde vzw. 

Starten deden we met een algemene uiteenzetting over de rollen van een lokaal bestuur om te werken naar een inclusieve arbeidsmarkt, door Fons Leroy. Wat hij te vertellen had, ontdek je in zijn presentatie.

Hier gingen we verder op in tijdens de inspiratiesessies. Goede voorbeelden werden toegelicht, methodieken uit de doeken gedaan en kennis werd rijkelijk gedeeld. Een overzicht met korte inhoud en presentaties, vind je onderaan deze pagina.

We nodigden uiteraard ook verschillende maatwerkbedrijven uit. Wat zij je kunnen bieden ontdek je op hun websites: A-kwadraatAraleaDe Dageraadde SprongIN-ZManusNatuurwerkStroom MaatwerkWeerwerk.

Dit zijn uiteraard nog maar een aantal van de vele maatwerkbedrijven in onze provincie. Benieuwd naar het volledige aanbod? Neem een kijkje op www.doeners.be

Thema's

Tot slot gingen we nog wat dieper in op een aantal thema's:

1. Provincies in Cijfers: Wat kunnen cijfers voor jouw beleid betekenen? Hoe ga je hier mee aan de slag? Waar vind je de cijfers? Dat ontdek je op provincies in cijfers.be. Graag wat meer info over de cijfers rond inclusieve economie? Contacteer dan zeker onze collega Emilien via Emilien.DUPONT@provincieantwerpen.be

2. De link tussen zorg en sociale economie is een belangrijk onderwerp, daarom startten we vorig jaar een lerend netwerk. Onze collega Elke Wens helpt je graag op weg: elke.wens@provincieantwerpen.be

3. Welke rol kunnen maatwerkbedrijven spelen in de onthardingsuitdaging van lokale besturen? Benieuwd wat hier verteld werd? Wil je hier graag aan bijdragen? Neem dan contact op met onze collega kris.mees@provincieantwerpen.be.

4. Aan de slag met Europese projecten? Onze collega's van de dienst Europa helpen je op weg. Meer info vind je op hun pagina's.

Inspiratiesessies 

Tijdens de inspiratiesessies kwamen de thema's zorg, lokale economie, personeelsbeleid en toerisme aan bod. 

1. Tewerkstelling kansengroepen | zorg

Vzw IN-Z, onderneming binnen de lokale diensteneconomie probeert het verschil te maken. Gekeken naar ieders talenten en dus werkend vanuit empowerment, stellen zij mensen met een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt te werk. In hun nauwe samenwerking met vzw OLO-Rotonde en Selab is het hun gemeenschappelijk doel om meer inclusieve werkvloeren te creëren, waarbij sociale economie en zorg hand in hand gaan. Vanuit dat idee is het project ‘Schitteren in de zorg’ ontstaan en zijn de organisaties, met de ondersteuning van de provincie Antwerpen, gestart met een intensieve samenwerking.

2. Inclusieve werkvloer | personeelsbeleid

Inclusie op de arbeidsmarkt en op je eigen werkvloer, dat kan op verschillende manieren en is ook nodig voor verschillende doelgroepen. Onbeperkt Jobstudent heeft heel wat ervaring in het begeleiden van organisaties om hun werkvloer klaar te maken voor een nieuwe doelgroep.

3. Kwartier Noord, de site | toerisme 

Eric Avonts (OLO-Rotonde vzw) vertelt meer over de locatie van onze inspiratiedag. De site startte op vanuit een breed samenwerkingsverband tussen welzijnsactoren, sociale economie, toerisme en het lokaal bestuur.  Hij deelt de geleerde lessen van de eerste vijf jaar pionieren en kijkt hij vooruit naar de toekomst.

 4. LierWerkt! | lokale economie

Met 'LierWerkt!' brengt de stad werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt in contact met lokale ondernemingen. Via een bedrijfsbezoek leren ze de werkplek kennen. De werkgever ontmoet hiermee gemotiveerde werkzoekenden uit een voor hen vaak onbekende doelgroep. Lokale ondernemers en spelers uit het sociale tewerkstellingsveld ontmoeten elkaar bovendien jaarlijks op een netwerkevent.

5. ZORA Werkt | zorg

Nieuwkomers of mensen die op latere leeftijd heroriënteren, begeleiden naar een job binnen de zorg? Jazeker, het lokaal bestuur van Mortsel experimenteerde met het aanstellen van een talentscout. Deze moet verbinding maken tussen alle relevante partners; begeleiders op de werkvloer, ‘Zora Werkt’, VDAB en onderwijsinstellingen binnen de zorg. De talentscout optimaliseert toeleiding en talentmanagement in de praktijk.

6. De Werkplekarchitecten | personeelsbeleid

Sterpunt Inclusief ondernemen en de Werkplekarchitecten ondersteunen werkgevers in het inclusiever maken van hun werkvloer. Ze bieden oa. een 'kandidatabank' vol matchbare profielen, een leerrijk Mentorcafé en een HR-dienstverlening Talentoscoop.

7. HUBSI | lokale economie

De Sociale Innovatiefabriek is partner in het HUBSI-project; een samenwerkingsverband om sociale innovaties te ondersteunen. Ze delen geleerde lessen en inspireren met mooie voorbeelden vanuit dit traject.

8. De kracht van sociale criteria in aanbestedingen | lokale economie

Via overheidsopdrachten kunnen lokale besturen sociale impact realiseren. De lokale besturen zijn zich ervan bewust welke uitdagingen er zijn voor het vinden van personeel in de bouwsector. Bouwbedrijven hebben nood aan extra ondersteuning bij het vinden van de geschikte kandidaat en/of bij het samenwerken met de sociale economie. Met Scoop Sociaal heeft Selab een project uitgewerkt waar ze in functie van concrete bouwdossiers samen met lokale besturen sociale impact vorm geeft.

Presentaties 

De presentaties van de meeste sessies hierboven kun je hieronder downloaden. Contacteer ons gerust bij vragen:

Inclusieve economie

inclusieve_economie@provincieantwerpen.be

Telefoon 03 240 58 38 en 03 240 61 56