Moderne kerken voor de Kempen
Deze minitentoonstelling toont het resultaat van onderzoek door studenten van de Faculteit Architectuur en de Faculteit Letteren van de KU Leuven. Ze markeert de start van een driejarig traject rond het oeuvre van architect René Van Steenbergen.
René Van Steenbergen (1911-1995) was zeer actief in de Kempen tijdens de naoorlogse periode. Zijn oeuvre telt niet minder dan 800 items en dekt in zijn diversiteit alle programma’s van de naoorlogse Welvaartstaat: naast veel eengezinswoningen bouwde hij tientallen scholen, kerkgebouwen, kantoren, bedrijfsgebouwen, sportcomplexen en ziekenhuizen. Waar hij na de Tweede Wereldoorlog een eerder traditionele vormentaal hanteerde evolueerde hij tegen het begin van de jaren 1960 naar een sober modernisme.
Het werk van Van Steenbergen is niet onopgemerkt gebleven; niet minder dan 53 van zijn gebouwen of restauraties staan vermeld in de Inventaris Bouwkundig Erfgoed. Hij is ook de meest productieve kerkenbouwer van de naoorlogse periode in Vlaanderen, maar bouwde vooral in het bisdom Antwerpen. Door deze grote concentratie hebben Van Steenbergens scholen, kerkgebouwen en woningen vorm gegeven aan het dagelijkse leven van verschillende generaties Kempenaren.
Praktisch
Blijde Boodschapkerk Parkwijk, Lode Peetersplantsoen 2, 2300 Turnhout
Vernissage: 2 juni 2017, 18u
Tentoonstelling: 3 - 4 juni 2017, 10u-18u
Een organisatie van KULeuven i.s.m. Ar-Tur en Architectuurachief Provincie Antwerpen
Gratis
Sint-Jozef-Werkmankerk in Laakdal (Veerle), 1961-1969.