Deelnemers Ondermijningsdag (ARIEC) worden verwelkomd door gouverneur Cathy Berx

publish date
04.12.2023

ARIEC Antwerpen (Arrondissementeel Informatie- en Expertisecentrum Antwerpen) organiseerde op maandag 4 december 2023 een eerste Ondermijningsdag.  Ze werken daarvoor samen met hun partners uit het provinciaal ondermijningsnetwerk. Tijdens de Ondermijningsdag worden lokale besturen en politiezones uit de provincie Antwerpen uitgenodigd om zich te verdiepen in de complexe materie van ondermijning en georganiseerde criminaliteit. Gouverneur Cathy Berx verwelkomde 's ochtends de deelnemers in het provinciehuis.  

Gouverneur Cathy Berx:"Een open economie, een haven van wereldformaat, uitgebreide infrastructuur en alles en iedereen uiterst geconnecteerd met de wereld. Aan deze troeven danken deze regio en haar inwoners hun welvaart en welzijn.  Helaas profiteren criminelen mee. Drugstrafiek en -productie, witwaspraktijken en corruptie... ze verdienen er miljarden mee!

De impact ervan op onze veiligheid en leefbaarheid neemt de laatste jaren helaas schrikbarend toe. Bovendien raken de onder -en bovenwereld steeds sterker met elkaar verweven.  Als samenleving kunnen en mogen we daar nooit blind voor zijn; kunnen en mogen we dat niet accepteren, moeten we er ons zo goed mogelijk tegen wapenen en doeltreffend tegen reageren.

Ik ben ARIEC Antwerpen en het parket van Antwerpen dan ook bijzonder dankbaar voor het "Provinciaal ondermijningsnetwerk" dat ze samen opzetten.  Zo willen ze als sterke partners ook de lokale besturen en politiezones nog beter betrekken en ondersteunen in de aanpak van ondermijning in de provincie Antwerpen.