Gouverneur Cathy Berx bezoekt WODCA-controles in Lille en Rijkevorsel

publish date
25.10.2023

In de nacht van 21 op 22 oktober namen zowat alle politiezones van de provincie Antwerpen, de Federale Politie en de Federale Wegpolitie deel aan een provinciale WODCA-actie.  In de hele provincie Antwerpen controleerden politieagenten op alcohol en drugs achter het stuur en op overdreven snelheid. 

Tijdens de actie bezocht de gouverneur een controlepost van de Politiezone Regio Turnhout, in het gezelschap van de burgemeester van Lille, Marleen Peeters, en korpschef Marleen Hellemans. Aansluitend ging de gouverneur langs bij een controlepost van de Politiezone Noorderkempen, in het gezelschap van de burgemeester van Rijkevorsel, Dorien Cuylaerts, en wnd. Korpschef Hans Hoskens.

Gouverneur Cathy Berx over de resultaten van de provinciale WODCA-actie: “Wat de WODCA-resultaten van de eerste 9 maanden van 2023 al aantoonden, werd afgelopen weekend helaas ook bevestigd: er wordt weer massaal veel te snel gereden. De dalende tendens van 2022 wordt jammer genoeg niet verdergezet, integendeel.  Afgelopen zaterdagnacht reed 7% van de gecontroleerde bestuurders te snel, wat een stijging van 2,2% is ten opzichte van de overeenkomstige provinciale WODCA-controlenacht van 2022. Dat is verontrustend, want overdreven snelheid blijft een groot risico in het verkeer en ligt vaak aan de oorzaak van ernstige verkeersongevallen.

Ook middelengebruik in het verkeer blijft een aandachtspunt. Hoewel er eveneens een lichte daling is in het aantal bestuurders dat afgelopen weekend bij een alcoholcontrole positief blies, had nog steeds ruim de helft daarvan (56%) meer dan 0,8 promille in het bloed. Er blijven dus helaas nog te veel bestuurders laks omspringen met het aanvaardbaar aantal alcoholische consumpties voor zij die achter het stuur kruipen.”

De professionele, volgehouden en opnieuw opgevoerde inzet van alle politiediensten en de politieschool blijft noodzakelijk om de pakkans te vergroten. Een hoge pakkans en sterke sensibilisering blijven noodzakelijk om weekendongevallen onder controle te houden en opnieuw terug te dringen. Niet enkel tijdens de provinciale WODCA-acties, maar alle weekends van het jaar.