Gouverneur Cathy Berx brengt bezoek aan Stichting Studiezalen in Amsterdam

publish date
01.02.2024

Op woensdag 24 januari 2024 bracht gouverneur Cathy Berx in het gezelschap van een Belgische delegatie, onder wie mevrouw Anick van Calster (Belgisch ambassadeur in Nederland), Karen van Stegeren (Nederlandse consul te Antwerpen), mevrouw Rina Rabau Nkandu (schepen stad Mechelen) en de heer Koen Van Raemdonck (Vice President Human Resources BASF) een bezoek aan de organisatie Stichting Studiezalen in Amsterdam.

Met dit bezoek geeft de gouverneur gevolg aan het staatsbezoek van het Nederlandse koningspaar aan Antwerpen op 22 juni 2023, en meer bepaald aan de thematische lunch in het KMSKA waarbij ook de Belgische vorsten aanwezig waren. Tijdens de lunch rond opleidings-, trainings-, en tewerkstellingstrajecten om tewerkstellingskansen van (ongekwalificeerd) uitgestroomde jongeren te vergroten, kon het Nederlandse Stichting Studiezalen op veel belangstelling langs Belgische zijde rekenen.

Stichting Studiezalen werd 12 jaar geleden opgericht door Abdelhamid Idrissi en is actief in de meest kwetsbare wijken in Amsterdam en Zaandam waar veel grootstedelijke problematiek speelt zoals taal- en onderwijsachterstanden, armoede, onveiligheid, wijkgebonden uitsluiting en vroegtijdige schooluitval. Naast schoolwerkbegeleiding zet de organisatie ook in op LifeCoaching, armoedebestrijding en taalontwikkeling: een integrale aanpak die werkt.

Tijdens het bezoek werd er halt gehouden in de sociale supermarkt FRIS in de Amsterdamse wijk Osdorp. Hier krijgen gezinnen in een financieel kwetsbare situatie de mogelijkheid om zorgeloos en gratis winkelen. Deze gezinnen worden steeds begeleid door LifeCoaches die ondersteuning bieden op verschillende levensdomeinen. Daarnaast kwamen er sprekers aan bod als Imane Valk, een zeer fijne en getalenteerde kinderrechtenambassadeur van Stichting Studiezalen, Giancarlo Carboni, manager van het stedelijk bureau Social Return die voor alle aanbestedingen van de stad Amsterdam zorgt voor een clausule over Social Return en ook Bas Turk die als oprichter van Tommy Tomato tot doel heeft kinderen meer in contact te brengen met groenten en gezonde voeding. Harro Hoogerwerf sprak als hoofd afdeling armoedebestrijding van gemeente Amsterdam in een panel met Abdelhamid Idrissi en Roel Van Gorkum over de inspanningen die de stad doet om armoede tegen te gaan. Roel Van Gorkum deelde daarbij zijn ervaringen binnen win-clusief, een samenwerking tussen uitzendbureau Olympia en Stichting Studiezalen.

Een erg inspirerend bezoek dat zeker nog zal nazinderen en zorgde voor nieuwe connecties en ongetwijfeld  ook zaadjes die kunnen uitgroeien tot nieuwe ideeën.

Gouverneur Cathy Berx dankt Abdelhamid Idrissi, Bojana Duovski en het hele team meest hartelijk voor de fantastische ontvangst en het boeiende programma. Veel dank ook aan de sprekers voor hun tijd en hun verhaal, alsook aan fotograaf Roos de Bolster om deze prachtige dag zo mooi in beeld te brengen. 

Stichting Studiezalen - gouverneur Cathy Berx en oprichter Abdelhamid Idrissi
Stichting Studiezalen - gouverneur Cathy Berx en oprichter Abdelhamid Idrissi
Studiezalen - Ambassadeur Anick Van Calster en Mechels schepen Rina Rabau Nkandu
Studiezalen - Ambassadeur Anick Van Calster en Mechels schepen Rina Rabau Nkandu
Bezoek Stichting Studiezalen - groepsfoto supermarkt Fris
Bezoek Stichting Studiezalen - groepsfoto supermarkt Fris
Kinderrechtenambassadeur van Studiezalen - Imane Valk
Kinderrechtenambassadeur van Studiezalen - Imane Valk