Gouverneur Cathy Berx staat stil bij oorlogsgruwel tijdens herdenking Wapenstilstand

publish date
16.11.2022

Ook Antwerps gouverneur Cathy Berx stond op 11 november stil bij de gruwel in Oekraïne. “Wapenstilstand op zich is een moment waarbij bij het einde van een conflict wordt herdacht, maar het tragische is dat er toen zo vele mensen zijn gestorven”, zegt ze. “Maar vandaag kleurt het nog helemaal anders, in het licht van wat er in Oekraïne gebeurt. Als je ziet dat opnieuw vele jonge mensen het leven laten voor een zinloos conflict.

Gouverneur Cathy Berx noemt zowel de vernielingen als de vele doden aan beide zijden “vreselijk” en “vlakbij”. “De oorlog in de Balkan in de jaren negentig en nu Oekraïne, het is alsof de mens nooit zijn les leert”, zegt ze. “Hier worden diepe wonden gemaakt en het gaat nog veel tijd kosten om eerst het conflict te beëindigen en vervolgens ook alle littekens te helen.”

Het enige wat we vanuit België kunnen doen is gastvrij zijn voor Oekraïense vluchtelingen, stelt Berx. “We moeten beseffen dat ze niet alleen voor hun eigen vrijheid vechten, maar ook de onze”, zegt ze. “Dat betekent dat je solidariteit moet tonen met mensen die de oorlog ontvluchten in een land waar ook voor onze vrijheid wordt gevochten. En dat volhouden zo lang het nodig is.” 

(Bron: Gazet van Antwerpen)

Gouverneur Cathy Berx: "Ik wil op deze belangrijke herdenkingsdag ook mijn warme en hartelijke dankbaarheid uitdrukken voor allen die zich de voorbije maanden hebben ingezet en nog steeds inzetten voor de opvang van ontheemden: de vele gezinnen die hun huis gastvrij openstelden voor mensen op de vlucht en/of als vrijwilliger meewerkten aan de renovatie van oude gebouwen, dan wel kledij of huisraad schonken’, en voorts alle medewerkers van gemeenten en ocmw’s voor de begeleiding en opvang!"