Gouverneur Cathy Berx ondertekent charter voor Drinkbare Kleine Nete

publish date
21.03.2023

De Kleine Nete is een van de mooiste waterlopen van Vlaanderen maar, zoals zoveel waterlopen, vervuild en niet geschikt als basis voor drinkbaar water. Gouverneur Cathy Berx, gedeputeerde voor leefmilieu en water Jan De Haes, heel wat Nete-burgemeesters, VMM en Natuurpunt hebben nu ook hun handtekening gezet onder een charter dat ervoor moet zorgen dat de Kleine Nete in 2050 zo gezond is, dat je het water ervan kunt drinken. 

Drinkbare Kleine Nete
© Dries Gysels

Al tien jaar wordt er in de regio samengewerkt om de Kleine Nete duurzaam in stand te houden - zo werd al besloten dat de rivier tussen Kasterlee en Herentals opnieuw in de oude bedding herlegd wordt om zo voor extra waterbuffering te zorgen.

Met het charter wil men nog een stap verder gaan. De Vlaamse Waterdagen zijn de ideale gelegenheid om het engagement aan te gaan om de Kleine Nete tegen 2050 drinkbaar te maken. Een Drinkbare Kleine Nete kwam tot stand in een coproductie van de Transitiearena Water, rivier-expert Li An Phoa en het Samenwerkingsverband Kleine Nete.

De ondertekening van het charter was het hoogtepunt van een tweedaagse wandeltocht langs de Kleine Nete van Geel tot Grobbendonk, met een tussenstop in Herentals, waar ook de film van Li An Phoa over een Drinkbare Maas werd vertoond als inspiratie.

“Als het om water gaat, kunnen we niet ambitieus genoeg zijn”, zegt gouverneur Cathy Berx. “Tussen de rivier zoals ze nu is en de Drinkbare Kleine Nete waar we ons voor inzetten, ligt echter nog een lange weg. Een weg van bundelen van uiteenlopende expertises, kennis en ervaring;  een weg van afwegen en verzoenen van belangen; een weg van nieuwe manieren van kijken, verbeelden en begrijpen met het oog op een gedeelde ambitie.”