Ontdek natuur en techniek in Pallieterland nabij Lier

publish date
29.06.2022

De Kleine Nete-vallei is populair bij fietsers en wandelaars. Daarom is de provincie Antwerpen gestart met een project - het toeristich onthaalplan voor de vallei van de Kleine Nete - om toeristen en dagjesmensen aan de streek meer extra's aan te bieden. En dat levert resultaat op. In beleefzone Pallieterland, tussen Lier en Duffel, zijn er bijkomende speel- en picknickplekken-met-extraatjes. Gezinnen met kinderen vinden een nieuwe beleefroute in de tuin van het Provinciaal Instituut voor Milieu-Educatie, kortweg PIME. En langs de Netedijk tussen PIME, het groene Anderstadt en het pas heringerichte overstromingsgebied Polder van Lier, laten nieuwe infopanelen je ontdekken wat achter de pompen en sluizen van het Sigmagebied schuilgaat. Je kan er zelfs afdalen in het nieuw ontstane wetland, nu al een paradijs voor watervogels en steltlopers.

Met een aantal welgemikte nieuwe elementen ontpopt PIME, het Provinciaal Instituut voor Milieu-Educatie, zich als een echte trekpleister voor toeristen dagjesmensen die de vallei van de Kleine Nete willen bezoeken. Al sinds 1993 kunnen hier tijdens de schooluren klassen terecht om ìn de natuur over de natuur te leren. Eigenlijk mooie tuin is eigenlijk altijd open, voor iedereen. Met twee nieuwe beleefroutes, de picknickplekken en nieuwe openbare toiletten, en het heerlijk bio-ijs tijdens het weekend maken van PIME een ideale pitstop tijdens een dagje uit in het groene Pallieterland. Van hieruit ontdek je per fiets of te voet ook gemakkelijk de overstromingsgebieden Anderstadt en Polder van Lier, waar je heerlijk kunt vogelspotten in het groen.

Deze belevenissen zijn een eerste stap om de vallei van de Kleine Nete toeristisch te versterken. Met een aantal gerichte ingrepen brengen we een aantal activiteiten en interessante plekken dichter naar je toe. Daarbij vertrekken zo veel mogelijk van wat er al is.

Voor beleefzone Pallieterland is de provincie gaan samenzitten met partners die al actief zijn in het gebied. De Groendomeinen Regio Mechelen zorgen voor bijkomende picknickfaciliteiten in de tuin van PIME. De Vlaamse Waterweg en het Agentschap voor Natuur en Bos toonden meteen interesse om het pas heringerichte overstromingsgebied Polder van Lier en de nieuwe natte natuur mee toegankelijk te maken voor het publiek. Een constructieve samenwerking, waar je als toerist je voordeel mee doet. 

Een jong kind staat met de fiets bij een informatiebord, geplaatst naast de ontwateringssluis van het overstromingsgebied Polder van Lier.
Bij het heringerichte overstromingsgebied Polder van Lier kun je nu via een trap en stapstenen tot bij het wetland geraken. Nieuwe infoborden langs de Netedijk geven uitleg bij deze en andere waterbeheertechnieken in het gebied.

Sigmagebied Polder van Lier gerenoveerd

Wie vanuit PIME langs de Netedijk richting Lier trekt, ontdekt ook heel wat infrastructuur rond waterbeheer, zoals het gerenoveerde overstromingsgebied ‘Polder van Lier’, wat deel uitmaakt van het Sigmaplan.

Polder van Lier werd in de jaren 80 ingericht om water op te vangen. Een grondige renovatie was nodig. Een nieuwe, grotere sluis laat nu het gebied vlotter laat leegstromen nadat het bij stormtij water uit de Beneden-Nete heeft opgevangen. Zo is het overstromingsgebied sneller klaar om bij een volgende stormvloed opnieuw water te bufferen. Zo is de ruime regio beter beschermd tegen overstromingen.

Daarnaast zorgt het Sigmaplan er ook voor dat natte natuur opnieuw plaats krijgt in de riviervallei. De bestaande grachten zijn breder en dieper gemaakt en er kwamen ook nieuwe grachten bij. In het voorjaar en de zomer blijft Netewater door het gebied stromen, wat voor vernatting zorgt. Daardoor ontstaat natte natuur of ‘wetland’ met open water en riet. Wetlands filteren het water en geven het waterleven op die manier een boost. En de natuur reageert onmiddellijk, nu al kun je vanop de dijk met wat geluk enkele opmerkelijke vogelsoorten spotten zoals de roerdomp en de bruine kiekendief.

Over de stapstenen in het overstromingsgebied

Tussen PIME en Polder van Lier vinden fietsers en wandelaars een reeks nieuwe infopanelen die je uitnodigen om de technische infrastructuur en de natte natuur te ontdekken. Waarvoor dient het gecontroleerd overstromingsgebied, waarom graaf je een kanaal, en hoe werkt een pomp? Bij de nieuwe sluis van Polder van Lier heb je een prachtig zicht op de vele vogels in het nieuwe wetland. En wanneer het overstromingsgebied niet in werking is, kan je er via de trappen zelfs afdalen naar de stapstenen bij het wetland. Zo krijg je een unieke blik op de sluis en op het waterleven rondom.

Ook stad Lier en Regionaal Landschap Rivierenland werken binnen het samenwerkingsverband van de Kleine Nete aan toeristische en recreatieve faciliteiten voor beleefzone Pallieterland. Zij zorgen samen voor vernieuwing aan de noordzijde van de beleefzone.

Kaart met overzicht van Pallieterland. Bovenaar rechts staat de stad Lier. De kaart toont het gebied vlak langs de Kleine Nete. We zien de locaties van onder meer het pompstation van de Lachenebeek en het wetland van Polder van Lier.
Overzichtskaart van Pallieterland, met linksonder PIME en rechtsboven de ring rond Lier.

Praktische info

De tuin van PIME is zowel bereikbaar via de Mechelsesteenweg 365 tussen Duffel en Lier, als via de fietsostrade op de Netedijk (fietsknooppunt 31). Er is parkeerplek voor auto’s en fietsen. In de publieke tuin vind je picknickplaatsen, een leuke beleefroute voor gezinnen met kinderen en kun je verpozen in de natuur. Tijdens de zomer kun je er op zonnige weekends smullen van heerlijk bio-ijs en vind je er openbare toiletten. De tuin is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Vanuit PIME bereik je eenvoudig te voet of per fiets het nieuwe wetland van Polder van Lier. Infopanelen over het Sigmaplan, waterbeheer en de nieuwe natte natuur vind je onderweg langs de Netedijk en aan de ringdijk aan de overzijde van Polder van Lier.