projecten impulssubsidie innovatieve woonprojecten

Kleinschalige collectieve huisvesting voor ouderen in een maatschappelijk kwetsbare positie

’t Getouw – Abbeyfield (Malle)

't Getouw telt acht appartementen met één slaapkamer op beide verdiepingen, en één appartement met twee slaapkamers op het gelijkvloers. De negen woningen voor 55-plussers zijn zo vormgegeven dat ze anticiperen op je oude dag, met alle nodige comfort. Samen met anderen betaalbaar en levenslang wonen is het doel. Om dat samenwonen mogelijk te maken worden de individuele woningen aangevuld met gemeenschappelijke ruimten waar het samen leven centraal staat: een ruime keuken en gezellige zithoek, een grote mooie tuin met terras en fietsenstalling, en een hobbyruimte die kan worden ingericht als logeerkamer.

Opdrachtgever: Abbeyfield Vlaanderen vzw, www.abbeyfieldvlaanderen.be

Locatie: Malle

Realisatie: 2022

Ontwerper: AID architecten

© AID Architecten

© Abbeyfield

© Abbeyfield

Residentie Schoolstraat – Astor (Wijnegem)

Onopvallend in de straat realiseerde Astor in 2019 Residentie Schoolstraat, een kleinschalige en beschermde woonomgeving voor een tiental senioren die er zelfstandig, maar toch samen wonen. Het project bestaat uit twee nieuwbouwvolumes: een hoofdgebouw aan de straatzijde met daarachter vijf kleine, rolstoeltoegankelijke doorzonwoningen rondom een gemeenschappelijke tuin waarin telkens één of twee senioren zelfstandig kunnen leven. De gemeenschappelijke keuken en leefruimte in het hoofdvolume vormen een belangrijke ontmoetingsplek voor bewoners en hun familie. Hier kunnen ze samen koken, eten, wielerwedstrijden volgen, verjaardagen vieren enz. Professionele zorg voor de bewoners met dementie is indien nodig aanwezig. Maar zelfzorg, zorg van familie en zorg voor elkaar krijgen er alle kansen.

Opdrachtgever: Astor vzw, www.astorvzw.info

Locatie: Wijnegem

Realisatie: 2019

Ontwerper: Osar

© Inclusio

© Dirk Verwoerd

© Osar

Huis Perrekes - Perrekes (Geel)

Huis Perrekes staat voor wonen, zorg en begeleiding op maat van personen met dementie, ongeacht de leeftijd en van bij diagnose tot levenseinde. In 2018 verbouwden zij de oude doktersvilla in Oosterlo (Geel) tot een kleinschalig woongeheel voor personen met dementie. Op het gelijkvloers bevinden zich enkele gemeenschappelijke leefruimten en nevenfuncties zoals een dokterspraktijk en een kinéruimte. Op de verdieping zijn er verschillende crisis kamers, is er ruimte voor twee zorgflats en voor een kunstenaar in residentie. De uitbouw is een laag gebouw met tien slaapkamers langs een lichtrijke geknikte gang die zich de tuin in beweegt. Naast de omkadering die geboden wordt door een multidisciplinair team faciliteert de architectuur een zo lang, zo geborgen en zo zelfstandig mogelijk leven. Dit gebeurt in een zo normaal mogelijke, kleinschalige omgeving.

Opdrachtgever: Perrekes vzw, www.perrekes.be

Locatie: Geel

Realisatie: 2018

Ontwerper: Nu Architectuuratelier in samenwerking met Ester Goris

© Stijn Bollaert

© Stijn Bollaert

© Stijn Bollaert

Klooster Kokaz - De Ideale Woning (Kontich)

Vanaf 2024 zal het oude Montfortanenklooster in Kontich onderdak bieden aan vijf alleenstaande senioren uit de buurt. In het project experimenteert De Ideale Woning met kleine oppervlakten van de private studio’s die ruimschoots wordt gecompenseerd in royale ruimten voor collectief gebruik. Zo staan een grote leefkeuken met woonkamer, een ruim terras en brede gangen ter beschikking van de bewoners om het samenwonen te faciliteren. Sociale interactie is er cruciaal. De studio’s krijgen daarom een meer contactgerichte inkom naar de gemeenschappelijke gangen. Een vrijwilliger begeleidt de bewoners in het samenwonen en organiseert de zorg wanneer die nodig is. Op het gelijkvloers realiseert het gemeentebestuur een buurthuis met wijkbibliotheek.

Opdrachtgever: De Ideale Woning, www.deidealewoning.be

Locatie: Kontich

Realisatie: 2025

Ontwerper: Elisabeth De Clercq en Dorien Pelst in samenwerking met Kasper De Vos

© Elisabeth De Clercq en Dorien Pelst

© Elisabeth De Clercq en Dorien Pelst

© Elisabeth De Clercq en Dorien Pelst