In de galerie: Glastuinbouw anders belicht

Datum
  • van 13 januari 2024 tot 25 februari 2024
Prijs
galerie vrij toegankelijk, tuin betalend

Wie aan de provincie Antwerpen denkt, denkt waarschijnlijk aan Kempense naaldbossen, de Netevalleien, de veelheid aan fietsroutes en fietsostrades, de groendomeinen en de grote stad Antwerpen met de Schelde aan haar zijde. Maar onze provincie heeft nog een andere eigenheid: glastuinbouw. 43 % van het Vlaamse serreareaal bevindt zich in onze provincie. Dat is 1013 ha. 

De provincie Antwerpen telt twee veilingen die het grootste deel van de productie verhandelen: Coöperatie Hoogstraten en BelOrta. De onderzoeks- en kennisinstellingen Proefcentrum Hoogstraten, Proefstation voor de Groenteteelt en Thomas More-Kenniscentrum Energie staan telers bij met praktijkonderzoek en advies.  

Provincie Antwerpen en Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen ondersteunen glastuinbouwers in hun zoektocht naar ruimte om te ondernemen. Ze stimuleren hen ook om verder in te zetten op verduurzaming van de sector, voornamelijk op vlak van water en energie. Innovatie is de sleutel van de hedendaagse glastuinbouw. Zo recirculeert elke druppel water in de serre en zorgt de warmtekrachtkoppeling zorgt voor zeer efficiënte warmte- en elektriciteitsvoorziening.

Komkommers, aardbeien, kamerplanten, rozen, aubergines, tuinplanten, gerbera’s, sla en paprika’s… het aanbod is niet alleen groot maar ook veelzijdig. Koop je in de supermarkt of op de markt dus serregroenten van Belgische bodem, dan is de kans groot dat ze afkomstig zijn uit onze provincie. Glastuinbouw maakt een korte voedselketen op grote schaal mogelijk. We genieten bijna dagelijks van deze producten en ze worden geproduceerd onder een transparante teeltconstructie. Toch weten maar weinigen hoe deze producten groeien en bloeien. Hier willen we met deze tentoonstelling graag verandering in brengen. 

In de zomer van 2021 organiseerde de dienst Landbouw van provincie Antwerpen een fotowedstrijd ‘Glastuinbouw anders belicht’. We daagden de kandidaten uit om foto’s te nemen binnen 3 thema’s: mooi glaslandschap, water & energie en de teelt zelf. Vier winnaars werden in de prijzen gezet. Het aantal mooie foto’s was echter groter. Graag stellen we jullie een greep uit het aanbod tentoon. 

Organisator
Arboretum Kalmthout