Hof van Leysen: Hart van het park

publish date
23.05.2022

Buurtbewoners Hof van Leysen en provincie hebben een hart voor hun park!


Nieuwe omheinde zone zorgt voor spontane groei van natuur en unieke bosplanten

Op zondag 22 mei werd in het provinciaal groendomein Hof van Leysen het ‘Hart van het park’ ingehuldigd. Een centrale zone van 2.800 m² werd mooi omheind en zorgt er voor dat natuur en bosplanten weer spontaan kunnen groeien. Tekeningen van kinderen uit de buurt verfraaien de zone en tonen hoe hun droompark er moet uitzien. In het najaar volgt een plantactie. Buurtcomité De Lei vzw en provincie Antwerpen, die het domein in de stad beheert, sloegen voor het project de handen in elkaar met financiële steun van de Burgerbegroting van District Antwerpen.

Het provinciaal groendomein Hof van Leysen was tijdens de coronaperiode een drukbezocht buurtpark in de stad Antwerpen. Hierdoor verdwenen er struiken en planten en verminderde het aandeel natuur in het park. Op initiatief van een buurtbewoonster sloegen buurtcomité De Lei vzw en provincie Antwerpen de handen in elkaar om de natuur terug meer kansen te geven in het park.

Weer daslook, bosanemonen en bosviooltjes
Burgerbegrotingsproject ingehuldigd tijdens Dag van het ParkOm de natuur meer kansen te geven werd een zone afgebakend, het ‘Hart van het park’. Een gebied van ca. 2.800 m² centraal in het park werd met een mooie omheining uit kastanjehout afgezet zodat beplanting weer spontaan kan groeien.

Peter Verdyck, directeur Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen, verduidelijkt: “Het Hof van Leysen is met zijn 2ha het kleinste provinciale groendomein van de provincie Antwerpen, maar heeft naast een belangrijke maatschappelijke relevantie, zeker ook zijn waarde op het vlak van natuur. Er zijn, midden in de stad, nog verschillende bosplanten te vinden zoals daslook, bosanemonen, bosviooltjes of kraailook. In de herfst zie je er ook verschillende soorten paddenstoelen. Het park is dan ook een oase voor allerlei vogels en zoogdieren.”

In het najaar volgt er nog een plantactie in samenwerking met de buurt. De inheemse voorjaarsbloeiers zullen daarbij aangevuld worden en ondersteund met bijvoorbeeld varens en een aantal robuustere planten. “Het najaar is de beste periode om aan te planten”, legt Peter uit. “Er valt meer regen, de grond is nog opgewarmd en de planten gaan in rust.”

Jolanda Kersten van buurtcomité De Lei, is opgetogen: “We vinden het fijn om te zien dat de provincie Antwerpen open staat voor onze suggesties en ons ondersteunt. Met een aantal vrijwilligers uit de buurt proberen we het park mee proper te houden en buurtbewoners zoveel mogelijk te betrekken, bijvoorbeeld door samen in de ervaringstuin te werken en in het najaar deel te nemen aan de plantactie.”

Lokale scholen dragen hun steentje bij
Naast een omheinde zone en plantactie vinden er ook sensibiliseringsacties plaats.
Er kwamen een 100-tal kinderen van de scholen De Kleine Wereld, Belpaire en de Zonnebloem met het 2de leerjaar op bezoek in het Hof van Leysen. Samen met vrijwilligers van De Lei en een educator van provincie Antwerpen volgden ze een workshop in de samentuin, kregen ze een ‘bosbad’ en hielpen ze het park mee proper houden tijdens een zwerfvuilactie. De kinderen werkten enthousiast mee”, vervolgt Jolanda van buurtcomité De Lei. “Op die manier houden de kinderen voeling met de natuur en leren ze wat er bij komt kijken om het park netjes te houden.”
De kinderen maakten op school ook tekeningen over hun droompark. Deze tekeningen werden tijdens de Dag van het Park, op zondag 22 mei, aan de omheining van het ‘Hart van het park’ bevestigd om zo de zone plechtig in te huldigen.

Belang van openbaar groen
Mireille Colson, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen besluit: “Openbaar groen is schaars in de stad. Zeker tijdens de coronaperiode, was de nood aan nabijgelegen natuur extra groot. Provincie Antwerpen wil dan ook inzetten op kwaliteitsvol en duurzaam beheerd openbaar groen. De bloemen en planten zuiveren onder meer de lucht, milderen extreme temperaturen en dragen bij tot ons mentaal welzijn. Kortom, we hebben de natuur nodig.”

Het project kwam tot stand met medewerking van de Burgerbegroting van district Antwerpen en kan rekenen op een subsidie van 19.000 euro.