Inspiratiemoment private huurmarkt: niets doen is geen optie!

In het najaar van 2015 deed Wonen Provincie Antwerpen een thematische projectoproep voor kleinschalige, vernieuwende projecten gericht op de verbetering van de kwaliteit van de woningen aan de onderkant van de private huurmarkt. Ondanks de goede wil van vele verhuurders laat de kwaliteit immers vaak te wensen over.

Vier projecten werden geselecteerd en gedurende drie jaar uitgewerkt. De goede praktijken werden met elkaar uitgewisseld via een lerend netwerk en beleidsaanbevelingen geformuleerd.

Drie ingediende projecten waren zogenaamde ‘ontzorgingstrajecten’, waarbij verhuurders op de private huurmarkt - al dan niet intensief - begeleid werden bij het renovatieproces.  Ze wezen op een grote nood bij kleine verhuurders van oudere panden. Ze wilden hun verhuurde woning, in slechte staat en verhuurd aan maatschappelijk kwetsbare mensen, graag renoveren en opwaarderen. Hiervoor hadden ze niet de knowhow. Binnen zo'n traject werden de eigenaars begeleid bij het renovatieproces: van advies, over prijsvraagopmaak en begeleiding, tot opvolging van de werken. Deze trajecten liepen van 2016 t.e.m. 2018.

Bij een vierde project stelde de centrumstad Herentals op een participatieve manier een reglement ‘kamerwonen’ op.

De resultaten, voorbeeldverslagen en beleidsaanbevelingen werden gepresenteerd op het inspiratiemoment op dinsdag 14 mei 2019 in Antwerpen. Deze presentaties en resultaten vind je hieronder  terug.

Heb je vragen, contacteer dan Joris Bossaerts, joris.bossaerts@provincieantwerpen.be

Inspiratiemoment

Kalender