Projecten

Lopende projecten

Meer groenbedekkers, meer maïs

Een eenvoudige manier om het organische stofgehalte te verhogen is het inschakelen van groenbedekkers in de rotatie. Om een maximale opbrengst aan organische stof te bekomen is een goed ontwikkelde groenbedekker nodig. Hierbij lijkt het vervroegen van het zaaitijdstip het meest aangewezen. Om dit te realiseren moet de mais ofwel vroeger geoogst worden ofwel moet er gekozen worden voor de techniek van onderzaai.

  • Link met mechanisatie en teelttechniek : dit project wil nagaan hoe groenbedekkers in de maïsteelt beter kunnen ontwikkelen en welke mogelijkheden er zijn voor het vroege oogsten van de maïs en het vroeger inzaaien van de groenbedekker. Landbouwers zullen kennis maken met de nieuwe inzichten rond onderzaai van groenbedekkers bij maïs. Het project zal hen ook een inzicht geven in de kosten-baten van de verschillende methoden om tot “meer groenbedekker” bij maïsteelt te komen.

Dit project wordt gesubsidieerd vanuit het departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid en verloopt in samenwerking met Landbouwcentrum voor voedergewassen en Proefhoeve HoGent/UGent. 

Logo EIP

Efficiëntere benutting van drijfmest door middel van ruitzaai

Het zaaien van maïs op gelijke afstanden, zoals in driehoeksverband of ruitzaai, geeft meer ruimte per plant. Waardoor het wortelstelsel zich sneller en sterker kan ontwikkelen en de wortelzode zich sneller zal sluiten. Een uitgebreider netwerk van wortels zorgt dan voor een efficiëntere benutting van drijfmest. Wat op zijn beurt zou kunnen leiden tot minder uitspoeling van nitraat.

Daarnaast kan verwacht worden dat de lagere concurrentiedruk per plant ervoor kan zorgen dat er grotere kolven kunnen ontwikkelen, wat een positieve invloed zou kunnen hebben op de VEM-waarde. Via wortelmetingen, gewasbepalingen en bodemstaalnames zullen deze aspecten worden geanalyseerd.

Dit project wordt gesubsidieerd vanuit het departement Landbouw en Visserij en verloopt in samenwerking met Inagro, Proefhoeve Bottelare HoGent-UGent en PIBO Campus. 

Logo EIP

Enerpedia

Brandstofverbruik bij veldbewerkingen

Uit de verschillende waarnemingen van het onderzoek over het brandstofverbruik bij een aantal veldbewerkingen blijkt dat een lage bandenspanning een lager brandstofverbruik geeft. De vochtigheid van de bodem en het al dan niet uitvoeren van een diepe hoofdgrondbewerking hebben ook veel invloed. Een losse en/of natte bodem resulteert in een hoger brandstofverbruik. Is je interesse geprikkeld? Lees dan deel 1 van de onderzoeksresultaten op de website van Enerpedia

Brandstofverbruik uitlezen

Hooibeekhoeve legt al een 60-tal jaar praktijkproeven rond voedergewassen aan. Sinds enkele jaren beschikt Hooibeekhoeve over een trekker (New Holland T6.175 AC) waarbij onder andere het brandstofverbruik kan uitgelezen worden. 

Kom je graag meer te weten over het brandstofverbruik bij het het frezen van groenbedekkers en bij het zaaien van triticale na verschillende voorafgaande bodembewerkingen? Verdiep je dan in deel 2 van het onderzoek van Enerpedia.

enerpedia

Afgelopen projecten

Het ABC in Vlaamse percelen

Om goede producties te kunnen blijven behalen, is een goed onderhouden bodem cruciaal. Het organisch stofgehalte op peil houden of verhogen is geen eenvoudige opgave. Daarom willen we in dit demonstratieproject enkele technieken aanreiken om het organisch stofgehalte op peil te houden.

  • Link met mechanisatie en teelttechniek: dit project kijkt naar de mogelijkheden van teeltrotatie met groenbedekkers en de mogelijkheden van tussenzaai en onderzaai.

Dit project wordt gesubsidieerd vanuit het departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid en verloopt in samenwerking met Inagro, PCG en CVBB.

Logo EIP

Zot van pAtrijs

Het project ‘Zot van pAtrijs’ creëert in een samenwerking met partners uit jachtsector, landbouwsector en natuur- en landschapssector een meerwaarde voor patrijs en andere akkerfauna. Het project ondersteunt een patrijzengroep met lokale actoren die acties neemt op het terrein. Het project omvat diverse acties om de kennis en het draagvlak rond faunavriendelijk beheer te verhogen bij jagers en landbouwers. Een faunavriendelijke vergroening en faunavriendelijke maaimethodes vormen twee specifieke focuspunten. Via het communicatieve luik wordt het bewustzijn van burgers rond agrobiodiversiteit verhoogd.

  • Link met mechanisatie en teelttechniek: binnen dit project zal een demo georganiseerd worden rond ‘van binnen naar buiten maaien’.

Dit project wordt gesubsidieerd vanuit PDPO en verloopt via een samenwerking met Hubertus Vereniging Vlaanderen, Regionaal Landschap de Voorkempen, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.

Logo EIP

We zijn ook lid van:

  • Operationele groep: SOCROSense (soil and crop sensing technologies)