Praktijkonderzoek melkvee

Wist je dat een koe gemiddeld 30 liter melk per dag geeft? Sterker nog: hoe gelukkiger een koe is, hoe meer melk ze geeft. Elke actie die de melkveehouder neemt, zorgt mee voor gezonde koeien en lekkere melk.

Zo vinden koeien het aangenaam om hun lichaam schoon te schrobben met een koeborstel; om rustig te herkauwen op een propere ligmat of om rond te lopen met verzorgde klauwen. Verbazend, niet? En de melk? Die kan niet lekkerder zijn!

Interessante onderzoeksresultaten voor melkveehouders

Hooibeekhoeve doet praktijkonderzoek voor de melkveesector. De resultaten gaan naar de melkveehouders binnen én buiten onze provincie. Maar wat vinden zij van het praktijkonderzoek van Hooibeekhoeve? En met welke resultaten gaan zij aan de slag? We vroegen het aan drie melkveehouders verspreid over de provincie Antwerpen.

Dierenwelzijn en duurzaamheid centraal

Een koe gezond houden is dé uitdaging voor de moderne melkveehouder. Bovendien is ook ‘melk voor elk, nu en later’ van belang. Om melkveehouders te helpen goede resultaten te behalen op dierenwelzijn en duurzaamheid onderzoeken we die thema’s in de praktijk.

Voorbeelden van praktijkonderzoek zijn het gebruik van gezuiverd regenwater als drinkwater, de klauwgezondheid op een eco-roostervloer en een verminderd gebruik van soja in de voeding.

Praktijkonderzoek stimuleert vernieuwing

Op ons melkveebedrijf proberen we verschillende nieuwigheden uit rond voeding, huisvesting en vruchtbaarheid. We kiezen steeds voor onderzoeksonderwerpen die leven bij de boer. De kalverdrinkautomaat, het ligcomfort voor koeien en de melkrobot met koesensoren zijn concrete voorbeelden hiervan.

Als proefbedrijf kunnen we objectief informeren over de slaagkans van nieuwe technologieën of toekomstige investeringen. Onze resultaten zorgen er mee voor dat de melkveehouder op een rendabele manier een gezond en smaakvol product voor jou kan leveren.

11 000 liter melk produceren de melkkoeien op de Hooibeekhoeve per jaar