Koeien van de Hooibeekhoeve besparen mee

publish date
16.05.2014
water_3

Een melkveebedrijf verbruikt water. Heel veel water… De collega’s van de Hooibeekhoeve poetsen ijverig stallen en machines om alles proper te houden. Bovendien drinkt een koe elke dag maar liefst 80 liter water.

Regenwateropslag en zuivering regenwater

In 2005 besloot de Hooibeekhoeve hier iets aan te doen. Er werd een regenwateropslag van 200 m³ gebouwd. Dit water werd tot 2012 enkel gebruikt als reinigingswater voor de stallen en machines.

Eind 2011 besliste de Hooibeekhoeve om nóg meer op regenwater in te zetten. Ze kochten een ECA toestel (Electro Chemical Activation) aan om het regenwater te zuiveren, zodat de kwaliteit van het water voldeed aan de drinkwaternormen voor melkgevende koeien.

Een miljoen liter water bespaard

Het water was niet alleen zuiver, de koeien vonden het ook nog lekker en de omschakeling leverde in het eerste jaar een besparing op van wel 956 m³ aan drinkwater. Dit zijn bijna één miljoen melkflessen gevuld met water!  

Toekomstplannen waterbesparing

Om het ECA toestel nog meer te benutten, loopt er momenteel ook een proef om de klauwen van de koeien te ontsmetten via het gezuiverde regenwater. Als dit voldoende werkt, kan het aantal voetbaden en het verbruik van de ontsmettingsproducten verminderen. Het succesverhaal krijgt misschien dus nog een vervolg…