Interesse in een stiltegebied?

Stiltegebieden in de provincie

Momenteel zijn er 5 erkende stiltegebieden in onze provincie, namelijk te Bornem, De Liereman (Oud-Turnhout en Arendonk), en De Kalmthoutse Heide (Kalmthout en Essen), met aansluitend het Nederlandse gedeelte aan de Kalmthoutse Heide namelijk De Stabrechtse Heide. In 2017 werden ook Gestel en Wortel-Kolonie erkend als stiltegebieden.
Ga gerust eens luisteren, snuiven en proeven van de rust en kalmte die er heerst.

  •  De Liereman: stiltegebied sinds 2012. Natuurpunt en de gemeente Oud-Turnhout behartigen de goede zorg van dit gebied. De Liereman kreeg maar liefst een maximum score van 3 sterren als stiltegebied.
Sfeerfoto Kalmthoutse Heide
Je wordt stil van de Kalmthoutse Heide
  • Kalmthoutse Heide: Sinds 29 oktober 2016 is de Kalmthoutse heide een (3 sterren) stiltegebied. Aan Nederlandse zijde was er reeds een afgebakend stiltegebied, waardoor dit een grensoverschrijdend label is. De gemeenten Kalmthout en Essen, het Grenspark en de Vroente werken samen aan het waarmaken van dit label.
  • Eind 2017 zijn ook Gestel en Wortel-Kolonie erkend als stiltegebieden. Lees hier het krantenartikel uit de Gazet Van Antwerpen.
Cover brochure luwteplekken in de fortengordel PIH provincie Antwerpen

Onderzoek luwteplekken in de fortengordel

In 2018 werden geluidsmetingen uitgevoerd in zes forten rond Antwerpen. We wilden te weten komen of deze plekken in aanmerking komen als luwtegebieden. Dat zijn geen stiltegebieden maar ze kunnen door hun rust toch een weldadige werking hebben op mensen die wonen in een stedelijke omgeving. De resultaten van dit onderzoek lees je in de brochure hieronder. 

Interesse?

Indien je interesse hebt in een stiltewerking in de provincie Antwerpen, kan je contact nemen via de gegevens bovenaan.

Er zijn ook nog andere organisaties die informatie en hulp kunnen bieden. In de Antwerpse Kempen bestaat er een stilteplatform, waarin organisaties samen nadenken om dit thema een plaats te geven in hun streek.

Vzw Waerbeke noemt zichzelf een beweging in stilte, rust en ruimte. Zij bezitten veel expertise om met dit onderwerp aan de slag te gaan.