Humane biomonitoring Hoboken

HBM Hoboken flyer

Reeds geruime tijd is er bij de omwonenden rond de Umicore site in Hoboken ongerustheid over de blootstelling aan metalen, en de effecten ervan op de gezondheid. Daarom start dit najaar een uitgebreid humane-biomonitoringsonderzoek bij 200 jongeren die wonen binnen een straal van 3 km rond de Umicore site in Hoboken, Hemiksem of Kruibeke. De studie zal een grondige inschatting maken van de gezondheidsrisico’s voor de bevolking voor de blootstelling aan lood, cadmium, arseen en roet. De resultaten van het onderzoek worden verwacht in 2024 en zullen de basis zijn voor het toekomstige omgevings- en gezondheidsbeleid voor de regio.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door wetenschappers van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) van de provincie Antwerpen, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), de Universiteit Hasselt en de Universiteit Antwerpen. De Vlaamse overheid (minister Hilde Crevits via het Agentschap Zorg en Gezondheid en minister Zuhal Demir via het departement Omgeving en de Vlaamse Milieumaatschappij), de stad Antwerpen, de provincie Antwerpen en Umicore financieren het onderzoek. 

Meer informatie over het aandachtsgebied Hoboken kan je terugvinden op de website van de Vlaamse overheid en de stad Antwerpen.

 

Laatste update (11/05/2023): We zijn nog steeds op zoek naar deelnemers. Bekijk zeker de flyer voor meer informatie!

Extra informatie

Informatieavonden voor het algemene publiek gingen door op 25 oktober 2022 in het Gravenhof Cultuur-en jeugdcentrum en op 26 oktober 2022 online. De online infoavond kan je hieronder herbekijken.

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.