Humane biomonitoring Hoboken

Flyer HBM omgeving Hoboken

Het onderzoek

Reeds geruime tijd is er bij de omwonenden rond de Umicore site in Hoboken ongerustheid over de blootstelling aan metalen, en de effecten ervan op de gezondheid. Daarom ging in het najaar van 2022 het humane biomonitoringsonderzoek in de omgeving van Hoboken van start. Voor dit onderzoek zochten we tweehonderd jongeren die wonen binnen een straal van 3 km rond de Umicore site in Hoboken, Hemiksem of Kruibeke, en die geboren zijn tussen 2007 en 2010.

Waar staan we nu?

In januari 2023 werden de eerste uitnodigingen verstuurd en exact een jaar later werden 201 jongeren bereid gevonden om deel te nemen aan het onderzoek. Nu bijna alle stalen verzameld zijn, draaien ook de labo-analyses op volle toeren. Als alle gegevens van de labo-analyses en vragenlijsten verzameld zijn, kan gestart worden met de statistische verwerking, de interpretatie van de gegevens en rapportering. De resultaten zullen dit najaar bekend gemaakt worden.

Meer informatie?

Lees de nieuwsbrief voor meer informatie.

 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door wetenschappers van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) van de provincie Antwerpen, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), de Universiteit Hasselt en de Universiteit Antwerpen. De Vlaamse overheid (minister Hilde Crevits via het Agentschap Zorg en Gezondheid en minister Zuhal Demir via het departement Omgeving en de Vlaamse Milieumaatschappij), de stad Antwerpen, de provincie Antwerpen en Umicore financieren het onderzoek. 

Meer informatie over het aandachtsgebied Hoboken kan je terugvinden op de website van de Vlaamse overheid en de stad Antwerpen.

Informatieavonden voor het algemene publiek gingen door op 25 oktober 2022 in het Gravenhof Cultuur-en jeugdcentrum en op 26 oktober 2022 online. De online infoavond kan je hieronder herbekijken.

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.