Humane biomonitoring Stationsbuurt

Kadering

Op vraag van het departement Zorg van de Vlaamse Overheid wordt door de Partnerorganisatie Milieugezondheidszorg (PIH & VITO) een humaan biomonitoringsonderzoek georganiseerd in de stationsbuurt in Antwerpen.

Flyer HBM Stationsbuurt Antwerpen

Met dit onderzoek zal de milieugezondheidskundige impact van zware metalen bij de bewoners van de stationsbuurt in Antwerpen worden bestudeerd. Aanleiding voor dit onderzoek is de ongerustheid over de goudsmelterij en de verhoogde waarden van sommige metalen in bodemanalyses die werden uitgevoerd in tuintjes in de buurt van het station.

Via een vingerprik zal lood-in-bloed gemeten worden bij 200 tot 250 kinderen van het 1ste en 2de leerjaar en hun moeders die in de wijken rond het station ‘Antwerpen-Centraal’ wonen. Om de waarden te vergelijken met die van een algemeen stedelijke populatie wordt lood-in-bloed op een analoge manier gemeten bij een controlegroep, nl. 200 tot 250 moeder-kind koppels die wonen binnen de Singel in Antwerpen.

Praktisch

De eerste deelnemers zullen uitgenodigd worden in de loop van maart. Vervolgens zullen de vingerprikmomenten midden april van start gaan en gespreid worden over enkele maanden. De resultaten van deze studie worden begin 2025 verwacht.

Extra informatie

Online infomoment voor belanghebbenden ging door op vrijdag 29 maart 2024 en kan je hieronder herbekijken.

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.