Slim met energie

Leerjaar 5de en 6de leerjaar
Combineren Wees Waterwijs
Periode

December, januari, februari, eerste helft maart

In november gecombineerd met Europa Xpert (reservaties via Dienst Europa)

Maak van je leerlingen energie-experten

De activiteit ‘Slim met energie’ bestaat uit twee delen:

  • Bij het bordspel slim met energie krijgen de leerlingen vragen en doe-opdrachten in de thema’s wonen, school, voeding, verkeer en vrije tijd. Ze verzamelen ‘energie’ en leren meteen hoe je er zuinig mee kunt omspringen.
  • Tijdens de workshop zonne-energie gaan de leerlingen experimenteel na hoe je zonne-energie optimaal kunt laten renderen. Ze onderzoeken absorptie en reflectie, een zonneboiler en het serre-effect. We tonen ook gebruiksvoorwerpen die op zonne-energie werken.
Slim met energie

Reacties van enthousiaste deelnemers

  • “Leuke en interessante activiteit. Hier heb je materialen die ik in de klas niet heb.” Juf Liesbeth (GO! Basisschool Stadspark uit Lier)
  • “De kinderen werkten heel enthousiast mee.” Juf Heidi (Vosbergschool uit Rumst)

 

Relevante eindtermen

natuur

1.16 De leerlingen kunnen met enkele voorbeelden aantonen dat energie nodig is voor het functioneren van levende en niet-levende systemen en kunnen daarvan de energiebronnen benoemen.
1.23 De leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met energie.
1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

algemene vaardigheden

1.1 De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren.

Praktisch

  • Verdeel je leerlingen vooraf in vijf (voor slim met energie) en vier (voor workshop zonne-energie) groepjes. Dat spaart tijd op de dag zelf.
  • Laat elke leerling een naamsticker of -button dragen.
  • Leer de leerlingen vooraf de begrippen ‘duurzame energie’, ‘koolstofdioxide’ en ‘fossiele brandstof’  aan. Hiervoor kan je onderstaand onderstaand filmpje gebruiken.

Meer informatie over de kostprijs, bereikbaarheid en duur van de activiteit vind je hier.  

Tips voor in de klas

MOS Antwerpen

Plan je een themaweek of acties rond energie? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van MOS.  Het provinciale MOS-team staat klaar om je op weg te helpen en heeft ook een ontleenbare energiekoffer in de aanbieding om met je leerlingen aan de slag te gaan in de klas. 

Educatieve pakketten

Er bestaan heel wat educatieve pakketten, workshops en filmpjes over energie. Hier vind je alvast een selectie.

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.