Wees Waterwijs

Leerjaar 5de en 6de leerjaar
Combineren Slim met energie , Natuursafari, Moord in de poel
Periode December, januari, februari, eerste helft maart, tweede helft mei, juni

Wees Waterwijs 

Een Belgische wetenschapper heeft de hulp nodig van jouw leerlingen! Professor O kan naar 2050 reizen en ziet dat het niet helemaal goed gaat. Elke druppel telt. Vandaag is een kantelpunt in de geschiedenis. Hoe gaan we verder? Professor O roept jouw leerlingen op om uit te zoeken hoe ze duurzaam met water kunnen omgaan.

Met leuke proefjes en opdrachten onderzoeken jouw leerlingen hoe zoet water op dit moment verdeeld is in de wereld. Ze leren over droogte en wateroverlast in België en welke oplossingen er hiervoor bestaan. Ze berekenen hun eigen watervoetafdruk en controleren hoeveel water er wordt verbruikt in de producten die ze kopen. Ze onderzoeken waardoor ons water wordt vervuild en waarom dit schadelijk kan zijn voor ons en andere levende wezens. Tenslotte leggen ze alle puzzelstukjes samen om het grote geheel te overzien. Je leerlingen gaan naar huis met concrete acties voor thuis of op school.  

Relevante eindtermen natuur

  • 1.23 De leerlingen tonen zich bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met water.
  • 1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

Praktisch

  •  Deel je groep vooraf op in zes teams. Dat spaart tijd op de dag zelf.
  •  Laat elke leerling een naamsticker of -button dragen.
  •  De activiteit gaat voor een deel buiten door. 
  •  Meer informatie over de kostprijs, bereikbaarheid en duur van de activiteit vind je hier.  

Tips voor in de klas 

Wil je voor of na je bezoek verder aan de slag met het thema water? Misschien vind je hier wel wat informatie?

MOS Antwerpen

Plan je een themaweek rond water of wil je mee doen aan de Wereldwaterdag? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van MOS. Het provinciale MOS-team staat klaar om je op weg te helpen. 

Educatieve pakketten 

Er bestaan heel wat educatieve pakketten, workshops en filmpjes over water. Hier vind je alvast een selectie.

Boottochten

  • De Milieuboot organiseert educatieve tochten op waterlopen in je eigen streek. Meer informatie over de vaardata en over water in het algemeen vind je op hun website www.milieuboot.be.