Workshops

De inschrijvingen voor de NME/EDO-Netwerkdag 2024 zijn afgesloten. Voor vragen kan je altijd terecht op pime@provincieantwerpen.be.

Inleiding: 'Natuur en gezondheid' door Hans Van Dyck (plenair gedeelte)

Als inleiding voor deze editie willen we graag een kader schetsen over het belang van natuur op de ontwikkeling van kinderen in een educatieve context. Daar duikt steeds meer wetenschappelijke evidentie over op en die inzichten willen we graag verspreiden in het educatieve werkveld. 

 

De essay 'Beestige gezondheid in ons landschap op mensenmaat' van Hans Van Dyck voor het Agentschap van Natuur & Bos vind je hier terug.

Workshop 'Bushcraft: vuur' door Mathia Dupon van Natuurpunt (voormiddag)

Vuur kunnen maken maakt deel uit van de kunst van het (over)leven in de natuur. Dat noemen we bushcraft. Hiermee maken we ons verblijf in de natuur heel wat comfortabeler. Vuur biedt ons namelijk warmte in de kou en een mogelijkheid om voedsel te bereiden. Los daarvan is het een natuurelement dat enorm aanspreekt voor jong en oud. Een vuur creëert verbondenheid. Deelnemers leren over planten die je kan gebruiken als tondel. Een manier om te leren over flora, ecologie en biotopen. 

Workshop 'De natuur een handje helpen' door de wachters van PGRM (voormiddag)

De natuur heeft allerlei positieve effecten op onze gezondheid. Deze effecten zijn nog sterker als ook de natuur zelf gezond is. Wij kunnen de natuur daarbij een handje helpen! Steek je handen uit de mouwen en bouw (letterlijk) mee aan hulpmiddelen om de lokale biodiversiteit te helpen. 

Workshop 'Ongewenste effecten van contact met de natuur' door Dirk Avonts van Domus Medica (voormiddag) 

Deze interessante sessie laat ons stilstaan bij onverwachte (neven)effecten van contact met natuur en hoe deze vermijden, om zo de drempel tot natuurcontact zo laag mogelijk te houden. Men belicht onder andere de mentale nevenwerkingen, zoals angst, paniek en herbeleving van traumatische situaties. Ook lichamelijke neveneffecten komen aan bod: insectenbeten, huidirritatie, zonnebrand en allergische reacties. Ten slotte is er ook aandacht voor veiligheid en verstoring door lawaai en luchtvervuiling. 

Meer inzichten kan je terugvinden in het boek 'De natuur op doktersvoorschrift'.

Workshop 'Vrij spelen in de natuur ondersteunen met je eigen houding en uitdagende materialen' door Amke Bailleul van Speelmakers (voor- en namiddag)

De natuur is voor kinderen de beste speelomgeving, zoveel is zeker. Hoe zorg je ervoor dat je het spelen van kinderen stimuleert, door wat je zelf doet? We ervaren en bespreken 6 rollen om kinderen in hun spel te ondersteunen. Daarna zoomen we in op wat materiaal kan doen. We hebben het over de magie van loose parts play en de combinatie met natuur. Je krijgt concrete tips mee om met uitdagende materialen te werken in jouw context. Speelplezier gegarandeerd! 

Workshop 'Heerlijk en helend ‘onkruid’' door De Wilde Kruidenjuffen (voor- en namiddag)

Op een andere manier leren kijken naar onze wilde planten (‘onkruid’). Door te leren welk nut deze wilde planten hebben, zullen we ze meer toelaten in de omgeving... wat de biodiversiteit én onze gezondheid ten goede komt! We bekijken de verschillende functies van wilde planten en focussen in op het effect van deze planten op onze gezondheid.

Workshop 'Bushcraft – Sporen zoeken' door Mathia Dupon van Natuurpunt (namiddag)

Het doel van deze actieve workshop is om de deelnemers concrete methodieken aan te reiken om te werken met sporen, ook als je er weinig van meent te weten. Diersporen zijn een goede invalshoek om iemand zich beter bewust te laten worden van zijn omgeving. Natuurbewustzijn, - beleving en -betrokkenheid aanwakkeren tegelijkertijd!

Workshop 'Landart' door Ils Ooms en Jasmina Hrebak van PGRA (namiddag)

Landartcreatie zorgt voor bewustzijn, betrokkenheid en actieve verbinding. De natuur nodigt uit en inspireert en genereert dankbaarheid en respect voor de natuur. Landart zorgt voor meer bewondering van de natuur met zorg dragen voor de natuur als gevolg. In deze creatieve sessie ligt de nadruk op beleving, handen uit de mouwen steken, speels omgaan met de natuur. De aangereikte tools zijn toepasbaar in alle soorten wandelingen, elk thema en zorgen voor handvaten om er zelf mee aan de slag te gaan.