Kleuteronderwijs

Eerste kleuterklas

Op stap gaan met de jongste kleuters is niet altijd vanzelfsprekend. In deze lesfiche 1 van de eerste kleuterklas vind je enkele voorbereidende bewegingsmomenten voor de allerkleinsten.

Het is belangrijk om kleuters al vroeg kennis te laten maken met een fiets en het begrip ‘fietsen’. Hierdoor ontwikkelen kleuters beter hun motorische vaardigheden. De oefeningen van lesfiche 2 van de eerste kleuterklas kun je uitvoeren met driewielers of ander rollend materiaal.

Het evenwicht van jonge kleuters is labiel omdat hun neurologisch rijpingsproces nog volop aan de gang is. Kleuterleerkrachten stimuleren de ontwikkeling van het evenwichtsgevoel door het geven van bewegingsoefeningen. Lesfiche 3 van de eerste kleuterklas bevat een reeks van spelen en oefeningen die daartoe bijdragen. 

In lesfiche 4 van de eerste kleuterklas gaat het over zien en gezien worden. Een kringmoment is een goede start om met de kleuters te praten over voorwerpen die goed opvallen door hun kleur.

De vijfde lesfiche voor de 1ste kleuterklas gaat over het versterken van de visuele en auditieve prikkels. Ze trainen hiermee de sociale zelfredzaamheid voor een veilig gedrag in het verkeer. 

Tweede kleuterklas

Kleuters zijn dol op versjes. Daarom zijn ze een handig instrument om op een speelse manier rond het thema verkeer te werken. In lesfiche 1 van de tweede kleuterklas gebruiken we een versje over de verkeerslichten.

Kleuters leren in deze les zich te concentreren en snel te reageren op auditieve en cognitieve signalen. Je vindt alle informatie in lesfiche 2 van de tweede kleuterklas.

In lesfiche 3 van de tweede kleuterklas vind je enkele verkeersspelletjes. In spelvorm kun je de vaardigheden zoals evenwicht, ruimtebesef, reactievermogen, inschatten van snelheid en afstand … met de kleuters inoefenen als voorbereiding om later veilig aan het verkeer deel te nemen. 

Lesfiche 4 van de tweede kleuterklas gaat over het openbaar vervoer. In een kringgesprek praat je met de kleuters over grote voertuigen. Welke grote voertuigen kennen de kleuters? Wie heeft al eens met een bus mee gereden? 

In lesfiche 5 oefenen de kleuters op een aantal vaardigheden en begrippen die ze later nodig hebben om zelfstandig te stappen in het verkeer. Waar moet ik stoppen als ik oversteek? Zie ik een weggebruiker aankomen? 

Derde kleuterklas

Kleuters die regelmatig vrij fietsen verbeteren spontaan hun motoriek en fietsbehendigheid. In lesfiche 1 van de derde kleuterklas vind je oefeningen om de fietsvaardigheid van kleuters te verbeteren.

In lesfiche 2 van de derde kleuterklas leren we de kleuters de betekenis van vormen en kleuren in het verkeer. Rond en blauw? Je moet iets doen! Driehoek en rode rand? Oppassen geblazen!

Ook kleuters doen regelmatig klasuitstappen naar het zwembad, de bibliotheek, het bos ...
In lesfiche 3 van de derde kleuterklas krijg je enkele voorbereidende oefeningen om op de speelplaats uit te voeren. 

Het dragen van de veiligheidsgordel verhoogt je overlevingskansen bij een auto-ongeluk. In fiche 4 van de derde kleuterklas leren we de kleuters spelenderwijs het belang van gordeldracht. 

Het trainen van de motoriek en behendigheid is essentieel om goed te fietsen op twee wielen. In lesfiche 5 verbeteren de kleuters aan de hand van eenvoudige fietsoefeningen ook hun stuurvaardigheid en ruimtebesef.

Het trainen van stapvaardigheden in een beschermde omgeving is een belangrijke voorbereiding op het stappen in het echte verkeer. In lesfiche 6 leren kleuters in een fictieve straat waar ze het veiligst kunnen stappen of oversteken.