Pendelfonds

Elke provincie heeft een Provinciaal Mobiliteitspunt voor bedrijven en private instellingen. Ze ondersteunen hen bij problemen met woon-werkverkeer en als ze hun bedrijfslocatie duurzamer willen organiseren. Het Provinciaal Mobiliteitspunt (PMP) Antwerpen helpt je ook bij het indienen van een dossier. Je kan met al je inhoudelijke vragen over je project bij ons terecht. 

Nieuwe oproep Pendelfonds 2022

De nieuwe oproep Pendelfonds wordt gelanceerd op 2 mei 2022 en richt zich specifiek op projecten die de verbinding tussen het openbaar vervoer en de werkplek verbeteren. 

Wie kan een dossier indienen?

 • Bedrijven (of groepen van bedrijven) en andere private organisaties (of groepen van private organisaties)
 • Lokale of provinciale overheden in samenwerking met een private partner (in dit geval moet het grootste deel van de subsidie naar de private partner gaan)

Voorwaarden voor indieners

 • Minimaal 10 werknemers per bedrijf te werk stellen
 • Vestiging(en) hebben die gelegen zijn in Vlaanderen

Deze oproep heeft extra aandacht voor bedrijfsoverschrijdende samenwerking tussen bedrijven op bedrijventerreinen. Kleine en middelgrote bedrijven worden extra aangemoedigd om een project in te dienen. 

Welke maatregelen komen in aanmerking?

 1. Infrastructurele ingrepen die functionele verplaatsingen met de (elektrische) fiets of met voortbewegingstoestellen faciliteren zoals weginfrastructuur, oplaadpunten, douches en lockers, maar geen fietsenstallingen
 2. De aankoop en leasing van (elektrische) plooifietsen en (elektrische) bedrijfsvoortbewegingstoestellen 
 3. Het gebruik van fietsdeelsystemen
 4. Kosten voor onderhoud van (elektrische) plooifietsen en elektrische voortbewegingstoestellen
 5. De aankoop van uitrusting voor (elektrische) fietsers en (elektrische) voortbewegingstoestellen, meer bepaald fietsregenkledij, helmen, fietshesjes, zadelhoezen, fietstassen en fietssloten
 6. Projectcoördinatiekosten
 7. Vergoedingen om innovatieve vormen van woon-werkverkeer te organiseren en te gebruiken

Hoe een aanvraag opstarten? 

Vanaf 2 mei 2022 kan je een aanvraag opstarten via de website van het Pendelfonds.

 • Je vraagt eerst digitaal en ten laatste op 1 juni 2022 een dossiernummer aan 
 • Dan vraag je digitaal en ten laatste op 12 juni 2022 een potentieelbepaling aan, ten laatste op 3 juli 2022 vind je deze terug in je digitaal aanvraagdossier
 • Op basis van de potentieelbepaling dien je het aanvraagdossier digitaal en ten laatste in op 1 september 2022

Wat is de potentieelbepaling?

De focus van het Pendelfonds ligt op het potentieel autosolisten dat de overstap kan maken naar duurzamer woon-werkverkeer. Dit potentieel overstappende autosolisten wordt berekend op basis van het adres van het bedrijf en de adressen van de werknemers. 

Vragen over het Pendelfonds?

Heb je vragen over het Pendelfonds of wens je gratis begeleiding bij de uitwerking van je subsidieaanvraag? Contacteer dan het Provinciaal Mobiliteitspunt (PMP) Antwerpen.