Provincie Antwerpen richt parkeerplein station Lier anders in voor aanleg fietsostrade

publish date
24.09.2020

Tijdens de maand augustus zette de provincie Antwerpen met de fietstunnel onder de ring van Lier de eerste belangrijke stappen in een goede verbinding tussen de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier en de stationsomgeving van Lier. Tijdens de maand oktober gaat de provincie Antwerpen verder met het uitvoeren van de plannen van de fietsostrade Antwerpen-Lier in de stad Lier.

Voor de provincie Antwerpen is de stad Lier een belangrijk knooppunt in het fietsostradenetwerk. Met het inschuiven van de fietstunnel nam de provincie Antwerpen al een eerste horde. Een volgende fase is de herinrichting van het parkeerplein met reorganisatie van de fietsenstalling ter hoogte van de Antwerpsesteenweg, zodat het station goed ontsloten wordt door de fietsostrade.

Op het plein maken de autostaanplaatsen plaats voor een fietsenstalling, een kiss and ride zone en een aansluiting met de fietsweg. De werken starten begin oktober en verlopen in verschillende fases. Tijdens deze werken zal steeds 2/3de van de fietsparkeerplaatsen beschikbaar zijn. In een eerste fase verdwijnen de fietsenstallingen in het midden van de parking. Fietsen kunnen dan in de fietsenstallingen parallel met de spoorlijnen geplaatst worden. In een volgende fase verdwijnt ook de fietsenstalling tussen de twee tunneltjes en plaats je je fiets aan de straatzijde met de Antwerpsesteenweg. Vervolgens verplaatst de aannemer alle fietsenstallingen naar het middenplein
 

Reorganisatie stationsomgeving Lier Fase 1
Reorganisatie stationsomgeving Lier Fase 2
Reorganisatie stationsomgeving Lier Fase 3

Van zodra de fietsenstallingen opnieuw op het pleintje staan, legt de aannemer ook ineens de 4,5 meter brede fietssnelweg aan die evenwijdig loopt met de treinsporen om achter de fietsenstallingen aan te sluiten op de Antwerpsesteenweg. Op termijn wordt dat punt eveneens de start van nog twee fietsostrades, namelijk de fietsostrade F103 Lier-Herentals en F104 Lier-Aarschot.

Parkeerplaatsen

De parkeerplaatsen voor de automobilisten verdwijnen permanent. Wie met de wagen naar het station van Lier komt, moet zich vanaf oktober parkeren op de parking op de Tramweglei of het Leopoldplein. Daar is parkeren de eerste 5 uur gratis, mits het nemen van een ticketje en ook in het weekend parkeer je er gratis.