Provincie Antwerpen bouwt fietsbrug over Molderloopstraat

publish date
15.02.2021

De komende twee maanden is de provincie Antwerpen een échte bruggenbouwer. Op de fietsostrade F105 Herentals-Balen plaatst de provincie Antwerpen een brug over de Molderloopstraat in Balen, één over de Scheppelijke Neet in Mol en een brug over de Molse Nete op de grens tussen Mol en Balen.

Terwijl de fietsers hun weg al hebben gevonden naar de nieuwe delen fietsostrade in Geel en Mol zijn de aannemers nog volop bezig met de verdere realisatie van deze 36 kilometer lange fietsostrade.

Zo plaatst aannemer Mols-Iemants op vrijdag 26 februari, in opdracht van de provincie Antwerpen, een fietsbrug over de Molderloopstraat in Balen.
Deze fietsbrug van 11,75 meter lengte komt over de bestaande spoorwegbrug te liggen, op het vrije gedeelte van het tweede spoor. Ook nu is het weer een brug van 5,5 meter breed met verlichting in de leuning. Het prijskaartje van deze fietsbrug bedraagt 245 000 euro.

Deze fietsbrug wordt op 26 februari in één geheel naar de locatie vervoerd en door een kraan op z’n plaats gehesen.
 

Tekening brug Molderloopstraat

Later volgen nog twee fietsbruggen, die over de Scheppelijke Neet in Mol en over de Molse Nete op de grens tussen Mol en Balen. De funderings- en betonwerken voor deze bruggen zijn al bezig. Normaal gezien moeten de werken hiervoor afgerond zijn tegen 26 maart. Uiteraard is dit onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden.

Om deze bruggen te kunnen leggen, maakt de aannemer gebruik van een moment dat er geen treinverkeer is omwille van onderhoudswerken aan de spoorlijn. De brug over de Molse Nete wordt daarom in het weekend van 27 maart geplaatst en die over de Scheppelijke Neet in het weekend van 24 april.

Het is wel nog even wachten tot je over deze bruggen kunt fietsen. Indien alles vlot verloopt, kan de aanleg van de fietsostrade, die deze bruggen met elkaar verbindt, starten na het bouwverlof.
 

Tekening fietsbrug Molse Nete
Tekening fietsbrug Scheppelijke Neet

Aanleg fietsostrade F105 Herentals-Balen

Ondertussen is aannemer Colas bezig met de aanleg van de fietsweg tussen Herentals en Olen. De grondwerken tussen het station van Herentals en het kanaal Bocholt-Herentals zijn gestart. Aan de overkant van het kanaal, in Olen, zijn de grondwerken al klaar. Eens alle grondwerken afgerond, start de aannemer er met het plaatsen van de boordstenen en kan er asfalt aangebracht worden over dit volledige traject.

Zonder oponthoud zijn deze werken klaar in de zomer van dit jaar.