Tien gemeenten uit de provincie Antwerpen nemen deel aan het schakelmoment verkeersveiligheid

publish date
30.11.2020

Tien gemeenten uit de provincie Antwerpen en hun politiezones nemen vandaag deel aan het schakelmoment verkeersveiligheid: Arendonk, Berlaar, Bonheiden, Brasschaat, Herselt, Malle, Nijlen, Oud-Turnhout, Ranst en Westerlo. Het schakelmoment kadert in het traject Verkeersveilige Gemeente waarbij gemeenten een actieplan verkeersveiligheid opstellen en uitvoeren onder begeleiding van de provincie Antwerpen.

Met het traject Verkeersveilige Gemeente begeleiden we lokale besturen en hun politiezones. Gemeenten werken aan de hand van vijf pijlers aan verkeersveiligheid: Beleid en organisatie, Educatie en communicatie, Infrastructuur, Handhaving en Monitoring en evaluatie. Het is een unieke samenwerking van de provincie Antwerpen met de federale diensten van de gouverneur, de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Momenteel nemen 35 gemeenten actief deel aan het traject, de komende drie jaren stappen nog eens 21 gemeenten in.

logo Verkeersveilige Gemeente
logo Verkeersveilige Gemeente

Als provincie namen we tot nu een coördinerende rol op tijdens deze intensieve begeleiding in verschillende fases, die de gemeenten al deels doorliepen. We zetten het pad nu met hen verder en willen een goede ondersteuning garanderen bij het uitvoeren van het actieplan met onder andere gratis vormingen, een nieuwsbrief en infofiches. We werken hierbij zoveel mogelijk op maat, want elke lokale context vergt een eigen aanpak. Het team Verkeersveilige Gemeente van de provincie Antwerpen zal jaarlijks een werkbezoek doen en vanuit de lokale context mee nadenken over hoe de opgestelde actiepunten in een langeretermijnvisie passen.

Schakelmoment Verkeersveilige Gemeente

Vertegenwoordigers uit Arendonk, Berlaar, Bonheiden, Brasschaat, Herselt, Malle, Nijlen, Oud-Turnhout, Ranst en Westerlo komen vandaag samen voor een online schakelmoment. We ronden fase 2 van het traject, de verkeersveiligheidscoaching van studiebureau TRIDÉE in opdracht van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde af. Op basis van een zelfevaluatie door de betrokken gemeenten en politiezones krijgen we inzicht in de gemeentelijke werking binnen de vijf pijlers van verkeersveiligheid. De zelfscan en een inspiratielijst met mogelijke acties resulteert in een concreet actieplan voor alle tien gemeenten. Tijdens de bijeenkomst is het ook de bedoeling om bij elkaar te leren van de ‘good practices’. 

Werken aan verkeersveiligheid doe je niet alleen. Dat de 10 gemeenten en hun politiezones een concreet actieplan hebben en klaar zijn voor de begeleiding van de provincie Antwerpen motiveert. Zolang er doden en zwaargewonden vallen in het verkeer blijft de inzet op verkeersveiligheid cruciaal. Het doel is en blijft nul slachtoffers. Dat gemeenten en politiezones deze doelstelling massaal onderschrijven, betekent dat ze om de veiligheid van hun inwoners geven. 

Banner Samen werken aan verkeersveiligheid