De Averegten bekroond met Green Flag Award

publish date
28.10.2020

Provinciaal Groendomein De Averegten in Heist-op-den-Berg sleepte vandaag de Green Flag Award in de wacht. Deze internationale award erkent en beloont elk jaar parken en groene ruimten die extra duurzaam beheerd worden. De Green Flag parken worden gejureerd op een breed criterium: van groenbeheer, tot klimaatadaptatie en toegankelijkheid. Het domein behaalde de award door zijn duurzame visie, fijne faciliteiten en uitgebreid educatief aanbod.

De Green Flag Award werd in 1996 gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk, daar is het nu een vaste waarde. Milieuorganisatie en initiatiefnemer Keep Britain Tidy wil haar ervaring en expertise dan ook delen met buurlanden en landen wereldwijd. Zo wapperen er al 2224 groene vlaggen wereldwijd. Het netwerk van duurzaam beheerde parken en groene ruimten breidt elk jaar uit. Provinciaal Groendomein De Averegten in Heist-op-den-Berg is in België de nieuwkomer in het rijtje.

De Averegten behaalde het kwaliteitslabel doordat er een sterke duurzame visie is op diverse domeinen. Het domein legt zich niet alleen toe op een energiezuinig beleid. Er is ook een goede sociale interactie met de omgeving en een rijk aanbod aan natuur dichtbij een verstedelijkte omgeving. Het belang van groen in onze directe omgeving wordt dit jaar door de Covid-19 pandemie extra benadrukt. Kwalitatieve groene ruimtes en parken in de buurt geven mensen een aangename plek in de buitenlucht; ze zijn essentieel voor onze fysieke en mentale gezondheid. Daarom is het zo belangrijk dat er een sterk en duurzaam beheer achter schuilt.

Het domein zet ook volop in op een educatieve meerwaarde voor de bezoekers met leuke activiteiten voor diverse leeftijdsgroepen en begeleide scholenwandelingen in lente en herfst. Verder is er de samenwerking met een lokale school voor het opzetten van een boerderij met dieren.

Anna Leonard, GoodPlanet Belgium - project manager van de Green Flag Award in België: “Deze prestatie is een sterke erkenning voor de betrokken medewerkers en vrijwilligers wereldwijd, die zo hard gewerkt hebben om de parken te onderhouden tijdens deze moeilijke periode.”