Nieuwe parking maakt facelift van De Averegten compleet

publish date
03.10.2022

Sinds enkele jaren ondergaat De Averegten een facelift met de bouw van een onthaalcentrum, de vernieuwing van de speeltuin en taverne Boshuis en de renovatie van de boerderij en plantentuin. Dit jaar werd achter het onthaalcentrum een werkloods ingeplant en vandaag startte de aanleg van de langverwachte parking voor het gebouw. Een flinke stap voorwaarts voor de talrijke bezoekers!

Foto: gedeputeerden Jan De Haes en Mireille Colson geven het startschot voor de aanleg van de parking.

In 2017 opende het nieuwe onthaalcentrum aan de Boonmarkt zijn deuren. Het was van in het begin duidelijk dat er dichtbij het gebouw nood was aan een verharde parking, met plaats voor bussen, parkeerplaatsen voor personen met een beperking en een degelijke fietsenstalling.

Vandaag werden de werken voor de aanleg van de parking opgestart. De parking zal volledig klaar zijn tegen het einde van volgende lente. 

Voorziene accommodatie: 

- een 100-tal plekken om fietsen op slot te kunnen stallen

- een overdekte berging met oplaadpunten voor 20 fietsen 

- 3 parkeerplaatsen voor autocars

- 13 autoparkeerplaatsen voor mensen met een beperking 

- 2 camperplaatsen

- voorzieningen om 41 parkeerplaatsen van een laadpaal te kunnen voorzien 

Bezoekers zullen van de werken geen hinder ondervinden, de werfzone ligt buiten alle vrij toegankelijke zones.

Streekeigen beplanting

Op de nieuwe parking en de aanpalende zones worden vierenveertig nieuwe inheemse bomen aangeplant, o.a. esdoorn, berk, haagbeuk, inlandse eik, linde en olm. Er werd gekozen voor exemplaren van minimaal vier meter hoogte om zo meteen volume te creëren. Hiernaast worden zo’n 7.000 stuks struiken en bosgoedaanplantingen en 2.500 stuks tapijtbeplanting voorzien. Dit geeft de nieuwe parking direct een fris en groen uitzicht.

Ook voor de verharding is gekozen voor milieuvriendelijke alternatieven die perfect in de omgeving integreren.

Mireille Colson, gedeputeerde bevoegd voor Recreatie- en Groendomeinen: “De nieuwe parking aan het onthaalcentrum is de kers op de taart van de volledige vernieuwingsgolf die De Averegten de laatste jaren heeft ondergaan. Al tientallen jaren is het domein een plaats waar iedereen zich thuis voelt en komt genieten van de mooie natuur. De vernieuwing van de speeltuin en taverne Boshuis, de renovatie van de boerderij en plantentuin, ze worden door onze bezoekers fel gewaardeerd. Een duidelijk sein dat de inspanningen die de provincie Antwerpen heeft gedaan, lonen!”