Broek De Naeyer

PFOS vervuiling in Broek De Naeyer

Ook in domein Broek De Naeyer werd vervuiling met PFOS vastgesteld.
Hier vind je meer informatie over deze vervuiling: https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling.

Omwille van deze vervuiling worden er tijdelijk geen beheerswerken uitgevoerd in Broek De Naeyer. Je mag nog komen wandelen, maar houd er rekening mee dat de paden sterk begroeid zijn. 

Naar aanleiding van de vervuiling is het heel belangrijk om je aan volgende maatregelen te houden:

  • Vis uit de fabrieksloop, de vaart of de vijvers van Broek De Naeyer mag niet gegeten worden. Dit mocht voordien ook al niet.
  • Je kunt nog steeds wandelen in het domein. Het is wel verplicht om op de paden te blijven omwille van de vervuilde bodem.
  • Zorg ervoor dat kinderen niet spelen op onverhard terrein. 

Verrassende natuurparel met een industrieel verleden

Provinciaal domein Broek De Naeyer is een natuurgebied van 66 hectare bos, rietvelden en open water. De eerste ondiepe vijvers ontstonden in de 18de eeuw door turfontginning. In de 19e en 20e eeuw legde papierfabriek De Naeyer bezinkingsbekkens aan en loosde via de fabrieksloop afvalwater in de Rupel. In 2004 sloot de fabriek definitief haar deuren en herstelde de natuur zich met een enorme snelheid. Nu kun je hier genieten van een rijke flora en fauna.

Omwille van het industriële verleden, gelden er enkele veiligheidsafspraken in dit domein:

  • IN HET SLIB VAN DE VIJVERS ZITTEN NOG ZWARE METALEN. Vissen slaan deze giftige stoffen op in hun lichaam en zijn dus zeker niet eetbaar.
  • DE PADEN ZIJN VOORZIEN VAN EEN DEKLAAG WAARDOOR JE NIET IN AANRAKING KOMT MET VERVUILING. Naast de paden kunnen wij dit niet garanderen. Als je toch in contact komt met grond is het belangrijk om de handen zeer goed te wassen. Maak je schoenen of laarzen ook heel grondig schoon.
  • HONDEN ZIJN NIET TOEGELATEN, OOK NIET AAN DE LEIBAND. Het is gevaarlijk voor je viervoeter om naast de paden te lopen omwille van vervuiling. Honden laten ook de aanwezige dieren (o.a. watervogels, bevers, otter) opschrikken.

Een paradijs voor watervogels

Dit voormalige industriegebied groeide uit tot een waar paradijs voor watervogels. Heel wat vogels, zoals de aalscholver, vinden hier een broedplaats. Wil je hen van dichtbij bewonderen? Neem dan plaats in één van onze twee vogelkijkhutten en bekijk de vogels zonder hen te verstoren.

Download hieronder de plattegrond en reglement van Broek de Naeyer: