Neteland

Pauzeren in het groen

Ben je met de fiets onderweg op de Netedijk tussen Duffel en Lier? Neem dan een pauze ter hoogte van het PIME, Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie. De tuin van dit milieu-educatief centrum sluit aan bij Neteland en is alle dagen open van 8.30 tot 16.30 uur. Heb je je picknick bij? Zet je gerust aan één van onze tafels.

Rijkdom aan biotopen

Het Neteland herbergt een rijkdom aan biotopen. Elke biotoop heeft zijn eigen bewoners. Zo gonst het in en om de vijver van bedrijvigheid. Vraatzuchtige libellenlarven liggen op de loer om onschuldige dikkopjes op te peuzelen.

Je bent heus niet de enige die hier komt pauzeren in het groen! Vogels op trektocht vinden deze groene strook de ideale plek om op krachten te komen. In de lente komen trekvogels langs om zich te voeden met rupsen, slakken en andere kleine diertjes. In de herfst smullen de standvogels van de bessen. Vlier, sleedoorn, gelderse roos,… ze hebben heel wat keuze.

Vlinders, bijen, hommels, zweefvliegen en kevers genieten van de nectar en nemen zo stuifmeel mee van de ene bloem naar de andere. Verschillende kleine dieren passeren hier ook op zoek naar een nieuwe woonplaats. Met wat geluk zie je een vos, een marter of een wezel.

Wil je meer weten over de flora en fauna in het Neteland? 
Neteland Zuid: https://waarnemingen.be/locations/241862/
Neteland Midden: https://waarnemingen.be/locations/241864/
Neteland Noord: https://waarnemingen.be/locations/241863/

Ken je het Pallieterland al?

Pallieterland wordt een aaneenschakeling van kleine natuurgebieden tot een grotere kern. Het is bedoeld voor fietsers en wandelaars en combineert natuur met recreatieve elementen. Dit landschapspark is een samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos, Regionaal Landschap Rivierenland, provincie Antwerpen en de stad Lier. Meer info over Pallieterland hier

Download hier de plattegrond van het Neteland: