Groenmedewerker en 'BV' in het Rivierenhof

publish date
26.03.2018

Wist je dat er zich onder het personeel van het Rivierenhof een ‘BV’ (Bekende Vader) bevindt? 

Henk van Aert, medewerker bij de Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen, is tevens de trotse papa van Wout van Aert. 

De logistieke steun en toeverlaat van de drievoudige Belgisch kampioen en drievoudige Wereldkampioen, kwam in dienst bij provincie Antwerpen in 2011. Sindsdien staat Henk van Aert mee in voor het collectiebeheer en het groenonderhoud van het oudste provinciaal domein van het land. In de rozentuin van het Rivierenhof onderhoudt hij de uitgebreide collectie en de paden. Hij kweekt, verpot, verspeent in de serre collectieplanten en maakt ze klaar voor aanplant. Je vindt Henk ook druk in de weer in het park tijdens grote evenementen zoals het Rozenfeest en Ecodroom. Daarvoor had Henk van Aert al vijfendertig jaren bij een tuinaannemer / boomkweker in Beerse gewerkt. Op 1 mei 2018 vertrekt Henk op welverdiend pensioen.

Komt de vader van een drievoudig wereldkampioen  met de fiets naar het werk?

“Die drieëndertig kilometer naar Deurne is met de fiets zeker te doen, maar dan moet ik wel veel vroeger opstaan”, grapt de Kempenaar die reeds vijfendertig jaar wielertoerist is bij Het Vliegend Wiel en als jonge gast op de middenveldpositie sjotte bij KFC Lille. “Dat fietsen naar het Rivierenhof houd ik voor tijdens m’n naderende pensionering. De Rozentuin gaat in fases worden heraangelegd en ik ben zinnens om geregeld eens te komen kijken om te zien hoe dat verloopt.”

 

Werk ontmoet hobby

Met de jaren op de teller en het overwinnen van kanker in 2016, distilleert Henk van Aert de belangrijke zaken van de bijzaken: “Het draait om geluk , gezondheid en contentement. Te weinig tijd voor familie, de dingen die thuis bleven liggen, de carrière van Wout, … dat heeft me doen beslissen om nu met pensioen te gaan.”

Toch zal het werk zal hem niet meteen loslaten. In de serre heeft Henk een veelzeggend bordje gehangen waarop sierlijk het motto “Hier ontmoet werk hobby” prijkt. Henk van Aert:  “Het werk in de kwekerij en de Rozenhof heeft me altijd veel vreugde en voldoening gegeven. Ik geniet ervan om na het snoeien, bemesten en onderhouden van de planten, seizoen na seizoen de groei en de bloei te kunnen meemaken. Met als hoogtepunt het jaarlijkse Rozenfeest in juni natuurlijk waar we het grote publiek de top van de rozenkunde aanbieden.” Heeft Henk een favoriete roos onder de 340 verschillende variëteiten van de 8400 rozelaarstellende Rozentuin? “Ja,” bevestigt hij: “de Gardener’s Glory, een gele klimroos die je aan de pergola vindt.”

 

 

Dat 1 mei 2018 met rasse schreden nadert, stemt Henk een beetje filosofisch: “Ik ga het werk en de contacten in het Rivierenhof missen. De collega’s en de dagelijkse parkbezoekers. Met mijn pensioen in zicht sta ik er al wel eens bij stil dat m’n leven een serieuze wending gaat nemen: sociale contacten die minder worden maar ook nieuwe die erbij zullen komen. Het zal vooral minder druk zijn, met meer tijd om bijvoorbeeld m’n eigen tuin te onderhouden, af en toe een uitstapje te maken met de echtgenote, een fietstochtje naar het Rivierenhof om te zien hoe het er reilt en zeilt, …”

 

 

Er tweehonderd procent voor gaan

Ook meer tijd voor de wielersport? “Ik ben er altijd voor Wouts’ carrière geweest”, vertelt Henk. “Ik nam weinig verlof in de zomer zodat ik voldoende vrij kon nemen om de buitenlandse wedstrijden te kunnen bijwonen en het onderhoud van de fietsen te doen.” Van half september tot eind februari is vader van Aert op vrijdag in de weer met zes fietsen prepareren / optimaliseren  en op maandag de fietsen nakijken op mankementen, smeren, onderdelen vervangen, … Samen met zijn echtgenote Yvonne soigneert Henk ook de mobilhome die overal mee naartoe gaat. “Sowieso doe je voor je kinderen alles, zeker als ze er zelf ook 200% voor gaan,” zegt Henk. “Daarom ben ik ook heel trots op m’n dochter Liese, die als ingenieur-architecte in Antwerpen werkt maar niet graag in de publiciteit komt.”

 

Natuurliefhebber maar geen groene vingers

“Zowel Liese als Wout hebben trouwens in het Rivierenhof eens vakantiewerk gedaan. Dat was leuk want wij zijn een zeer hecht gezin en vinden familie ongelofelijk belangrijk. Voor Wout was het ook een nuttige ervaring want hoewel hij graag in de natuur vertoeft, betekent werken in de serre of rozentuin ook vroeg opstaan en gelimiteerde pauzes. Dat is niet hetzelfde als in het bos rijden of wandelen. Nee, Wout heeft niet bepaald groene vingers,” glimlacht vader van Aert.

Immense drive

Wanneer merkte je dat Wout een groot wielertalent is? “Geleidelijk aan,” vertelt Henk. “Hij was altijd de kleinste van de hoop maar hield goed stand en kon die groten al volgen. Van zodra hij z’n fysieke achterstand inliep, trainde en zich inzette om na tegenslagen (sleutelbeenbreuk, een virus, …) zijn conditie terug te krijgen, werd het duidelijk dat hij een sterk karakter heeft. Tegenslagen maakten hem sterker. Hij heeft een immens grote drive. Het komt allemaal van hemzelf, hij is nooit gepusht. Van Yvonne en mij heeft het nooit gemoeten.” Hoe ervaar je dat dan als vader? “Heel trots natuurlijk, maar ik ben even trots op m’n dochter dat zij ingenieur-architecte is geworden. De mediawereld rond het sportgebeuren, daar heb ik het soms moeilijk mee.”

 

Taart!

Hoe reageren de collega’s in het park? “Die leven daarin volledig mee. Ze vragen hoe het is geweest, ze tonen interesse in het verloop van de wedstrijden en de trainingen, en zo. Dat is fijn. Ik heb dan ook al drie maal getrakteerd met een reuzetaart voor de honderd collega’s. Dat is een traditie die ik ook na m’n pensioen voortzet. Als Wout volgend jaar een vierde wereldtitel pakt, is de taart al beloofd. Nu gaan we testen wat Wout op de weg waard is. Maar het allerbelangrijkste is dat ie gezond en gelukkig mag blijven met wat ie doet en wat ie heeft. Titels en al de rest, dat speelt geen rol,” besluit Henk van Aert.

 

Woutje Wereldkampioen! 23 jaar en nu al een monument

Wout van Aert wordt op 15 september 1994 geboren in Herentals

8 jaar: rijdt zijn eerste veldritwedstrijden in Nederland

9 -11 jaar: miniem in de wielersport zowel in het veldrijden als op de weg

11 jaar: behaalt op 20 juni 2006 z’n fietsrijbewijs van Gemeente Lille

12 - 14 jaar: aspirant in de wielersport zowel in het veldrijden als op de weg

15 - 16 jaar: nieuweling in de wielersport zowel in het veldrijden als op de weg

17 - 18 jaar: junior in de wielersport zowel in het veldrijden als op de weg

19 - 20 jaar: belofte in de wielersport zowel in het veldrijden als op de weg

20 jaar: wereldkampioen bij de beloften (2014)

21 jaar: wordt professioneel renner (Elites) en behaalt de tweede plaats op het WK bij de Elites

22 - 23 - moet nog 24 jaar worden: behaalt drie jaar op rij zowel de BK- als de WK-titel bij de profs in het veldrijden

 

 

Interview en foto's: Anouche Victoria De Keyzer.

80 jaar KVDV gevierd met boomaanplant

publish date
20.11.2017

Ter gelegenheid van haar 80-jarig bestaan plantte de Koninklijke Vlaamse Dendrologische Vereniging op zondag 19 november 2017 een speciale boom aan in het Rivierenhof: de zwarte Tupeloboom, ook wel eens Nimfenboom genoemd.  

 

Op 22 mei 1937 werd in het Rivierenhof de Koninklijke Vlaamse Dendrologische Vereniging (KVDV) opgericht. Daarmee is deze vereniging de oudste dendrologische vereniging van België. Dendrologen houden zich bezig met het bestuderen van bomen en heesters. Het op naam brengen, het bekijken van bloem, blad, schors, groeiwijze, ... Van bij het ontstaan was de drijfveer het vergroten van de kennis bij het publiek over bomen en planten.

De Koninklijke Vlaamse Dendrologische Vereniging heeft dus reeds van bij de oprichting een sterke band met het provinciaal domein Rivierenhof.  Al die tijd is de dendrologische vereniging regelmatig en op verschillende vlakken actief gebleven in het Rivierenhof. Ze organiseert wandelingen, brengt de bestaande collectie op naam en geeft regelmatig advies bij het beheer van de collecties of de keuze van boomsoorten voor een aanplanting of een nieuwe dreef.

De afgelopen tien jaren werden de botanische collecties van het Rivierenhof sterk uitgebreid en het beheer er van geprofessionaliseerd. Naast de bestaande rozentuin werd het oude arboretum opgekuist en er werden een aantal nieuwe themaverzamelingen aangelegd (vb. Pinetum: verzameling naaldbomen, Keltische bomenhoroscoop: bomen uit de Keltische bomenkalender, Collectietuin Albert De Raedt met Harde Gentse Azalea’s, het Coryletum (een collectie met allemaal verschillende soorten hazelaars en andere notensoorten), enz. Bij verschillende van deze thema’s werd de KVDV om advies gevraagd en dat zal in de toekomst niet anders zijn. 

Ter gelegenheid van haar 80-jarig bestaan plantte de Koninklijke Vlaamse Dendrologische Vereniging op zondag 19 november 2017 een speciale boom aan in het Rivierenhof: de zwarte Tupeloboom, ook wel eens Nimfenboom genoemd. De Latijnse naam van deze boom is Nyssa sylvatica, een soort die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Het wordt één van de mooiste parkbomen door zijn schitterende herfstverkleuring, hij wordt hier tot 15 meter hoog.  

Info KVDV: http://www.kvdv.info/

De KVDV organiseert elk jaar een aantal boeiende uitstappen naar parken, private tuinen, gespecialiseerde plantenkwekers en arboreta. Daarnaast zijn er ook voordrachten over verschillende thema’s die verband houden met bomen, struiken of plantenverzamelingen.

Werken nieuwe speeltuin Rivierenhof starten

publish date
30.10.2017

Omstreeks 10 november 2017 gaat de schop weer in de grond

Toekomstige speeltuin Rivierenhof

 

Op de tennisterreinen naast kasteel Rivierenhof verschijnt er tegen pasen 2018 een gloednieuwe speeltuin.

De provincie Antwerpen investeert hier in totaal 450.000 euro.

Meer info: goo.gl/x1HmwC

Toekomstige speeltuin Rivierenhof

Provincie investeert opnieuw fors in het Rivierenhof

publish date
02.05.2017

Make-over voor provinciaal groendomein

De voorbereidende werken zijn reeds gestart en vorige week keurde de Antwerpse provincieraad 3,5 miljoen euro aan investeringen in het Rivierenhof goed. Aan het kasteel Rivierenhof komt een nieuwe speeltuin en zowel in de oostelijke als westelijke zone komt er nieuwe sportinfrastructuur voor de korf- en voetbalclubs van het park. Op termijn worden de bestaande lokalen afgebroken om meer plaats te bieden aan de bezoekers van het Rivierenhof.

Gedeputeerde voor groendomeinen Bruno Peeters stelde daarnet de plannen voor: “Dit is een werk van lange adem dat eindelijk in een beslissende fase komt. Al in 2009 maakte de provincie een masterplan voor het Rivierenhof op waarbij de sportclubs uit het midden van het park naar de zijkanten zouden verhuizen. Hiermee verhogen we hun bereikbaarheid, houden we auto’s zoveel mogelijk uit het centrum van het park, zorgen we voor een betere parkeersituatie en geven we het centrum aan het park aan jonge en minder jonge bezoekers die willen wandelen, spelen of rusten.

Concreet verhuizen korfbalclubs ATBS en AKC naar de Westelijke zijde van het park. Daar zijn de voorbereidende werken ter hoogte van de Parkweg reeds begonnen. De nieuwe clublokalen en velden zullen vanuit parking West (aan de Turnhoutsebaan) eenvoudig te bereiken zijn. Voetbalclub Rapid krijgt een nieuwe kantine naast het kunstgrasveld dat al werd aangelegd in de Oostelijke zone (kant Ruggeveldlaan). “We hebben lang onderhandeld met alle clubs en zijn tot een ontwerp gekomen waar alle partners hun akkoord over hebben gegeven" aldus Bruno Peeters. “Het komende jaar kunnen we beginnen bouwen aan nieuwe korfbalvelden en drie nieuwe clublokalen voor de clubs en hun honderden leden. Op termijn zullen de bestaande clublokalen worden afgebroken, maar natuurlijk pas na de verhuis van de clubs. De werken staan gepland om deze zomer te starten. Afhankelijk van het verloop van de werken kunnen de clubs in de tweede helft van 2018 verhuizen.”

 

Bezoekers geven nieuwe speeltuin Rivierenhof mee vorm

publish date
24.02.2017

Meer dan driehonderd bezoekers van het Rivierenhof namen in december en januari de tijd om hun mening te geven over de geplande speeltuin achter het kasteel Rivierenhof. Op deze manier wil de provincie een speeltuin ontwerpen die tegemoet komt aan de wensen van de parkbezoekers. Ook 217 kinderen van de stedelijke basisschool Inpeeria uit Deurne gaven hun mening. Zij werden bevraagd over de speelvormen die ze het fijnst vinden.

Speeltuin Rivierenhof
Spelen in de Burcht van Koning Arthur

 

Gedeputeerde voor recreatie- en groendomeinen Bruno Peeters: “De speeltuin naast het kasteel Rivierenhof dateert uit 2000 en is aan vervanging toe. Na de heraanleg van de Jezuïetendreef in 2015-2016 pakken we nu de zone aan tussen het kasteel en de gerestaureerde slotgracht. De tennispleinen maken plaats voor een nieuwe speeltuin die volledig wordt afgestemd op de vragen van de gebruikers. De resultaten van enquête geven we dan ook integraal mee aan de speeltuinbouwers. We voorzien in totaal 450.000 euro voor de afbraak van de tennisvelden, de bouw van een nieuwe speeltuin en een omheining voor de slotgracht.”

De ideale speeltuin is uitdagend en bestemd voor jong en minder jong 
Vooral ouders tussen 26 en 45 jaar namen de tijd om de enquête in te vullen. Bij mooi weer en in het weekend komen ze vooral vanuit Deurne (66%) en Borgerhout (10%), met hun kinderen spelen in het Rivierenhof. Zij appreciëren de huidige speeltuin maar vinden hem te klein, niet uitdagend genoeg, te weinig gevarieerd en vooral verouderd en afgeleefd. “Daarom dat we investeren in een nieuwe speeltuin”, aldus Bruno Peeters. “We streven er wel naar om de oude speeltuin te laten staan tot de werken aan de nieuwe zijn afgerond. Zo zijn kunnen de kinderen wel blijven spelen!”

De ideale speeltuin is opgebouwd rond een specifiek thema, dat de fantasie van de kinderen prikkelt. De speeltuin is groot (‘het park waardig’) en is aangepast en uitdagend voor alle leeftijden. Een terras met zicht op de speeltuin staat ook hoog op het wensenlijstje. Klimmen, glijden, schommelen en een kabelbaan staan bovenaan het verlanglijstje. Bovendien is het een uitdrukkelijke wens dat de speeltuin mooi in het park geïntegreerd wordt in het park door het gebruik van natuurlijke materialen.

“De provincie streeft er naar om met natuurlijke materialen te werken,” aldus Bruno Peeters, “dus het is fijn om te zien dat onze bezoekers dit appreciëren. Het is ook zeer interessant om te weten te komen welke speeltuigen op het meeste bijval kunnen rekenen.”

Over de beste ondergrond lopen de meningen uiteen. De meerderheid heeft een voorkeur voor zand, boomschors, speeltuintegels en kunstgras vervolledigen de top 4. Voor sommige ouders spelen potentiële vuile kleren een doorslaggevende rol, anderen zitten daar minder mee in.

De resultaten leren ook dat de gebruikers veiligheid en de aanwezigheid van zitbanken, vuilbakken, schaduwplekken, een fietsenstalling (*) en toiletten belangrijk vinden.

Gedeputeerde Bruno Peeters: “Al deze bevindingen nemen we ter harte. In 2018 willen we onze bezoekers een nieuwe speeltuin kunnen aanbieden die zoveel mogelijk rekening houdt met deze input. Voor de provincie is het trouwens ook erg belangrijk dat we aandacht besteden aan kinderen met een handicap of in een rolstoel, met enkele aangepaste toestellen.”

(*) Tachtig percent komt te voet (43%) of met de fiets (37,7%) naar het park.

Parking West twee maanden dicht

publish date
23.02.2017

Parking West sluit op 3 maart 2017: verplaats tijdig uw wagen!

Omwille van werken aan de Turnhoutsepoort wordt parking West van het Rivierenhof (ter hoogte van het Cogelsplein) op vrijdagavond 3 maart 2017 voor twee maanden afgesloten. Auto’s die 's anderdaags ochtends nog op de parking staan, zullen in opdracht van AWV worden verwijderd. Verplaats uw wagen tijdig!

Parking West Rivierenhof Deurne
Parking West Rivierenhof Deurne

Jezuïetendreef heropend

publish date
04.02.2016

De restauratie van de Jezuïetendreef is voltooid.

Sinds donderdag 4 februari 2016 om 16u kan iedereen opnieuw via de monumentale Jezuïetenpoort het park betreden of verlaten.

Historische hoofdingang Rivierenhof heropend

Tien maanden na de start van de grootschalige heraanleg van de historische Jezuïetendreef is de werf gereed.

 

Jezuïetenpoort en Jezuïetendreef klaar voor nieuwe grootse toekomst

Bezoekers van het Rivierenhof kunnen opnieuw, als vanouds hun entree maken door de monumentale Jezuïetenpoort en dreef die reeds 275 jaar de statige hoofdingang vormen van het hof ‘Ter Rivieren’. Eeuwenoud maar niet verouderd, het Rivierenhof is klaar voor een nieuwe, grootse toekomst ter plezier en vertier - het beste medicijn tegen stress- van vele toekomstige generaties.

 

Feestelijke heropening met historische toets

Met enige fierheid liet het Provinciaal Groendomein Rivierenhof in primeur medewerkers en genodigden kennismaken met de gerestaureerde Jezuïetenpoort en Jezuïetendreef. Gedeputeerde Luk Lemmens, Tjerk Sekeris, de nieuwe districtsvoorzitter van Deurne, en de medewerkers van het Rivierenhof namen de honneurs waar.

Na de plechtige heropening van de recent gerestaureerde poort door twee Jezuïeten die symbolisch de sleutel van de poort aan de eerste gedeputeerde overhandigden, en de feestelijke inhuldiging van de historisch verantwoorde vernieuwde dreef (het pad, de kasteelgracht met gloednieuwe brug, alsook de aanplant van honderdtwintig nieuwe beuken) werd ‘Wally’ voorgesteld.

 

Wally, de 22,5 miljoen jaar oude walviswervel

Op 10 augustus 2015, tijdens graafwerken bij de heraanleg van de Jezuïetendreef in het Rivierenhof, kwam ter hoogte van de kasteelgracht een fossiele borstwervel van een walvis aan de oppervlakte. Deze vondst kreeg vrijwel meteen het koosnaampje ‘Wally’ aangemeten.

De Dienst Erfgoed van de provincie Antwerpen dateerde de archeologische vondst op basis van z’n kenmerken als afkomstig uit het Mioceen en dus 22,5 miljoen jaar oud. Het betreft de achterste borstwervel van een walvis. ‘Wally’ liep een lichte beschadiging op door de graafmachine.

Het dier is niet ter plaatse gestorven en naar de zeebodem gezakt. Het is eerder zo dat dit deel van het skelet door aaseters of zeestroming tot hier geraakte. In Antwerpen zijn er vele vondsten gedaan van fossiele zeezoogdieren uit deze periode. Onze regio was een ondiepe zee van 15 à 20 meter met warm en rustig water waar veel walvisachtigen kwamen paren en hun jongen wierpen. Bij de domeinwachters van het Rivierenhof bijvoorbeeld kun je een paar soortgelijke fossielen bekijken die midden vorige eeuw (in 1944 en 1955) toevallig in het provinciaal domein werden gevonden.

Een volledig (6 meter lang) walvisskelet echter werd begin deze eeuw opgegraven tijdens graafwerken aan de ondergrondse parking van O.L.V. Middelares (nu AZ Monica) in Deurne. Die mooie archeologische vondst is ter plaatse in de cafetaria te bewonderen.

 

Meer weten over de Jezuïeten in het Rivierenhof?

Op zondagochtend 20 maart 2016 kun je deelnemen aan een gratis gegidste wandeling over dit onderwerp.

Leerrijke zondag: Over de Jezuïeten in het Rivierenhof

Aan de Turnhoutsebaan lokt de recent gerestaureerde ‘Jezuïetenpoort’ sinds 1741 bezoekers via de ‘Jezuïetendreef’ het Hof Ter Rivieren in. Wie waren die Jezuïeten en wat deden ze in het Rivierenhof? Wandel mee langsheen historische sporen die jou meer vertellen over het heden en het verleden van dit eeuwenoude hof van plaisantie.

  • Zondag 20 maart 2016 van 10u tot 12u
  • Afspraak aan: Kasteel Rivierenhof
  • Gratis! Maar vooraf inschrijven is verplicht! Inschrijven kan vanaf maandag 29 februari 2016 bij de domeinwachters op  T 03 360 52 18.
 

Rivierenhof plant nieuwe bomen

publish date
18.11.2015

Aanplant 120 nieuwe beuken gestart

Amper acht maanden nadat de grootschalige heraanleg van de historische Jezuïetendreef begon, nadert de voltooiing. Vanmiddag gaf gedeputeerde Bruno Peeters de spadesteek voor de finale fase en stak met veel plezier de eerste boom in de grond: “Binnenkort kunnen bezoekers het Rivierenhof weer door de monumentale poort het park binnen. Na de restauratie van het pad en de kasteelgracht met brug, vormen de honderdtwintig nieuwe beuken het sluitstuk in de heraanleg van de Jezuïetendreef.” 

RH Jezuïetendreef aanplant 120 beuken
Eerste nieuwe beuk

Werf Rivierenhof Jezuïetendreef

publish date
26.03.2015

Restauratie van een dreef: bomen voor de toekomst

Wie via de Jezuïetenpoort aan de Turnhoutsebaan 242-244 het Rivierenhof binnenkomt, heeft het vast al gezien. In de monumentale Jezuïetendreef zijn een aantal bomen gemarkeerd met blauwe stippen. De dreef wordt immers gerestaureerd  en de oude zieke bomen worden vervangen door nieuwe exemplaren.  De blauwe markeringen redden straks de laatste vleermuizen die nog niet zijn verhuisd. Zaterdagvoormiddag 7 maart 2015 informeerde de Buurtmobiel buurtbewoners en parkgebruikers op locatie in het Rivierenhof over de werf.

Park voor de toekomst

Het Rivierenhof werkt continu aan het park voor de toekomst, opdat ook de volgende generaties kunnen genieten van grootste groene oase in de Antwerpse metropool. Bij zulke werken wordt er met heel veel factoren en bezorgdheden rekening gehouden.  Dat is ook het geval bij de restauratie van de Jezuïetendreef. Het zal even fors schrikken zijn, maar zonder deze ingreep blijft er binnenkort helemaal niets meer over van de monumentale beukendreef aan de Jezuïetenpoort. Zoals de poort vermeldt, werd de gemeenzaam genoemde Jezuïetendreef in 1741 aangelegd. De intussen ruim 250 jaar oude bomen zijn in uiterst slechte staat. Een normaal en natuurlijk proces.

De afgelopen decennia werden er reeds heel wat beuken gerooid omdat ze een direct gevaar voor parkgebruikers betekenden.  De resterende beuken worden hierdoor meer blootgesteld aan wind en zonnebrand en takelen sneller af (kettingreactie).  Vele van de resterende beuken zijn dan ook in slechte staat. Er zijn de afgelopen jaren echter al zo veel zieke bomen gerooid dat de dreef nu beter integraal wordt heraangeplant. Daarom werd in samenspraak met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) beslist om de dreef te vernieuwen.

Naast de bomen wordt er ook gekozen voor een historisch verantwoorde, maar duurzame heraanleg van het wegdek, de begrachting en de brug.  De hoge belevingswaarde van deze parkingang is hiermee voor de toekomstige generaties gegarandeerd.

 

Plan van aanpak

Omdat het vervangen van de bomen noodzakelijk is en de huidige bestrating (een smal voetpad en een losliggend fietspad in betonnen dals) versleten is, wordt het geheel aangepakt. Zowel de bomen,  de bestrating, de gracht en een nieuwe brug worden in het project opgenomen.

Gracht en brug: Ter hoogte van het kasteel zal de slotgracht worden hersteld in de toestand zoals ze op de oude Ferrariskaarten uit de achttiende eeuw is afgebeeld. (De Ferrariskaarten zijn gedetailleerde topografische kaarten van de Oostenrijkse Nederlanden).

Om de oude waterhuishouding te herstellen, wordt dus ook de gracht terug opengelegd.  Ter voorbereiding werd er in 2012 een archeologisch onderzoek uitgevoerd.  Dit legde ter hoogte van de omgrachting en de speeltuin enkele overblijfselen bloot van een bruggenhoofd en funderingsmassieven. Deze brug is wel degelijk terug te vinden op oude kaarten (de Ferraris e.a.).

In samenspraak met Erfgoed wordt de slotgracht opnieuw doorgetrokken  en wordt er terug een brug aangelegd. Omdat de juiste vorm van de oorspronkelijke brug niet kon worden bepaald door het archeologisch onderzoek, wordt een nieuwe verantwoorde brug geplaatst (baksteen, arduinen boorden, hedendaags metalen hekwerk).  De brug met lichte ronding geeft een extra accent aan de dreef.  Het geheel houdt dus rekening met de historische situatie die ook grotendeels (doorlopen gracht en brug) wordt hersteld.  

Door de keuze voor vlakke doorgezaagde kassei, het ontbreken van niveauverschillen en de slechts heel flauwe ronding van de brug (om net het gevoel te krijgen dat je over een brug wandelt, zonder een hindernis te creëren) wordt er ten volle rekening gehouden met een integrale toegankelijkheid.

Dreef: Ook de dreef wordt aangepakt. De dreef zal niet meer bestaan uit twee losse smalle paden, maar er komt één verharding van 3 meter breed (te gebruiken door zowel voetgangers als fietsers).  De verharding van de dreef zal bestaan uit doorgeslepen kasseien.  Deze aanleg werd ook gebruikt voor de dreven rond de spiegelvijver en naar het Openluchttheater.  Door telkens dezelfde materialen te gebruiken ontstaat een meer esthetisch geheel, met een logische opbouw (hoofddreef voorlopig nog in klinkers, zijdreven in doorgeslepen kasseien, functionele kleinere fiets- en wandelpaden in dolomietkleurig asfalt, paden in zand.)  Doordat de ruimte tussen de kasseien opgevoegd wordt is de dreef ook milieuvriendelijk onderhoudsarm.

Vervanging bomen en aandacht voor vleermuizen: De voorbije decennia werden er reeds 44 beuken of wat ervan overbleef (vele kruinen zijn eruit gevallen) gerooid  omwille van veiligheidsredenen.  Mede op vraag van ANB worden de resterende 76 beuken (waarvan sommige in slechte toestand) in en aan de Jezuïetendreef gerooid. 

We zullen nu de resterende 76 bomen kappen, maar planten er tegelijkertijd ongeveer 120 nieuwe aan. De kap werd jarenlang doordacht voorbereid. In het Rivierenhof zitten immers veel vleermuizen. In de omgeving van de bomen die worden gekapt, werden er eerst vleermuizenkasten (schuilplaatsen voor vleermuizen) gehangen. De gaten in de bomen (mogelijke vleermuisschuilplaatsen) werden vervolgens op advies van vleermuisspecialisten afgesloten zodat de beestjes moesten verhuizen. Mochten er, ondanks alle voorbereidende maatregelen, toch nog vleermuizen in de Jezuïetendreef wonen, dan krijgen ze nu nog een laatste kans om veilig te verhuizen. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft  tweeëntwintig beuken aangeduid waarin mogelijk nog vleermuizen huizen. Deze tweeëntwintig bomen werden met bio-verf (blauwe stip) gemarkeerd en zullen bij de restauratie van de dreef speciaal en heel voorzichtig met een kraan worden neergelegd (afhankelijk van waar de holtes zich bevinden wordt heel de stam of een stuk van de stam neergelegd). De bomen blijven ook een week onaangeroerd liggen zodat eventuele bewoners er dan kunnen uitkruipen. De vleermuizen die hun holtes verlaten, keren niet meer terug naar een liggende boom maar zoeken een onderkomen in oude bomen in de rest van het park. Bomen, die aangeduid werden met een blauwe streep bevatten waarschijnlijk geen vleermuizen, maar worden door de aannemer nog eens extra nagekeken op holtes.

De andere bomen worden zonder verdere maatregelen omgezaagd. Bij goed weer zou volgens ANB de bomenkap reeds midden maart kunnen worden gerealiseerd. ANB zal bepalen wanneer de werken worden uitgevoerd.

Indien er toch vleermuizen gevonden worden, dan zullen deze naar een dierenopvangcentrum worden gebracht .

120 nieuwe rode beuken worden in de Jezuïetendreef aangeplant in november 2015.  De beuken worden in  vier rijen aangeplant.  Het gaat om bomen van een groot formaat (stamomtrek 35 tot 45 cm, hoogte tot 6 meter [= huis van 2 verdiepingen]).

Restauratie Jezuïetenpoort: De Jezuïetenpoort uit 1741 wordt grondig hersteld.  Het dak wordt vernieuwd, de stenen gevel wordt gekuist en opnieuw opgevoegd.  De houten poort en het andere houtwerk wordt opnieuw geschilderd en rond de poort komt er een sierhekwerk met gemetste pilaren die de poort omarmen.  Deze omheining wordt op termijn doorgetrokken langsheen de Turnhoutsebaan.

 

Tijdslijn en verloop van de werken  (deze timing is weersgevoelig en kan wijzigen)

Maart 2015:  rooien gemarkeerde bomen (met mogelijk vleermuizen) (dit gebeurt na groen licht Agentschap Natuur en Bos in verband met vleermuizen: deze moeten actief zijn).  De bomen waarin mogelijk vleermuizen huizen worden door de aannemer in stukken omzichtig neergelegd met een kraan.  Ze blijven een week liggen, waardoor de vleermuizen hun holtes zullen verlaten en niet meer terugkeren.  Ze zullen een onderkomen zoeken in oude bomen in de rest van het park.

Eind maart tot midden april: verwijderen straatmeubilair  (zitbanken, vuilnisbakken, verlichtingspalen, infopaneel), rooien andere bomen, verwijderen verhardingen.

Eind april tot bouwverlof: uitgraven gracht en start aanleg brug, aanleg fundering dreef, aanleg bekabeling (verlichting), verharding dreef.

Einde bouwverlof tot begin herfst: restauratie Jezuïetenpoort

November 2015: aanplant 120 grote rode beuken (stamomtrek 40 cm of meer).

 

Gevolgen van de werf voor de bezoekers

Fietsers en voetgangers: De hele zone van de werf wordt afgesloten voor parkbezoekers.  Ter hoogte van de Jezuïetendreef zal er gedurende de werken geen in- of uitgang van het park zijn. Alle parkbezoekers en pendelaars (fietsers) worden gedurende zes maanden omgeleid via de verharde parkingang aan de Turnhoutsebaan 246 (Parkwachtersvilla) die uitgeeft op de eveneens verharde centrale dreef (Parkweg). De aannemer zorgt voor de nodige bebording van de noodzakelijk omleidingen voor fietsers en voetgangers.  Om te vermijden dat wandelaars/fietsers via het ‘Sterbos’ op de werf zouden terechtkomen, wordt het kleine toegangspoortje (de onverharde parkingang tussen 244 en 246 op de Turnhoutsebaan) in het Sterbos ook afgesloten. Sommige parkbezoekers zullen hierdoor een klein stukje moeten omwandelen.

Speeltuinen blijven open: Hoewel gelegen in de buurt van de werfzone, blijven de speeltuinen aan weerskanten van de Jezuïetendreef gedurende de duur van de werken toegankelijk!  De werf wordt immers volledig afgesloten.

Loop- en wandelroutes: De loop- en wandelroutes die de Jezuïetendreef kruisen of gebruiken worden gedeeltelijk omgeleid. Bewegwijzering wordt voorzien.

Werfverkeer: Om de bezoekers van het park zo weinig mogelijk te hinderen, zal alle werfverkeer rechtstreeks via de Turnhoutsebaan (naast de Jezuïetenpoort) gebeuren.  Mogelijk wordt de rijbaan tijdelijk afgesloten wanneer grotere opleggers via de Turnhoutsebaan de Jezuïetendreef moeten indraaien.

Kostprijs van de werken

Totale kostprijs van de gehele restauratie Jezuïetendreef bedraagt € 481.026,-  incl. BTW

 

Samenvattende Cijfers

Ø  44 beuken of wat ervan overbleef (vele kruinen eruit gevallen) werden de afgelopen jaren met spoed gerooid. Deze ‘noodkappingen’ van zeer zieke bomen waren om veiligheidsredenen absoluut noodzakelijk.

Ø  76 beuken,  waaronder heel wat zieke exemplaren, worden gerooid van zodra het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) daartoe opdracht geeft. Daarvan hebben er 22 een blauwe stip, deze worden met uiterste omzichtigheid neergelegd om eventueel resterende vleermuizen te redden.

Ø   120 nieuwe rode beuken worden in de Jezuïetendreef aangeplant in november 2015.  De beuken worden in  vier rijen aangeplant .  Het gaat om bomen van een groot formaat (stamomtrek 40 tot 45 cm, hoogte tot 6 meter [= huis van 2 verdiepingen]).

Ø  Totale kostprijs: € 481.026,-  incl btw is de totale kostprijs van de gehele restauratie (alle afbraak- en rooiwerken, het opnieuw aanleggen van de dreef met nieuwe verharding, zitbanken, vuilbakken, energiezuinige verlichting en de bouw van de slotgrachtbrug, incl. de aankoop en aanplant van 120 grote rode beuken en de volledige restauratie van de Jezuïetenpoort uit 1741).

 

Communicatie en informatie over de werf

Buurtmobiel informeert je op locatie over de werf: Mocht je nog met vragen zitten over de restauratie van de Jezuïetendreef of je wil de plannen inkijken, kom dan naar de buurtmobiel op zaterdag 7 maart 2015 van 10u tot 12u in het Rivierenhof. De Buurtmobiel staat op locatie aan de Parkweg (de centrale dreef) ter hoogte van de Jezuïetendreef (Parkingang Turnhoutsebaan 242 – 244) in Deurne. Daarna kun je de plannen inkijken bij de domeinwachters van het Rivierenhof, Turnhoutsebaan 246 in 2100 Deurne.

Infoborden en social media: Verdere communicatie gebeurt via infoborden in het park.  Deze worden aangepast indien er wijzigingen optreden. Nieuwsjes over de werf kun je ook opvolgen via de Facebookpagina van het Rivierenhof. (Facebook.com > Rivierenhof )

Plannen inkijken: Mocht je nog met vragen zitten over de restauratie van de Jezuïetendreef of je wil de plannen inkijken, kom dan naar de Parkvilla van de domeinwachters in het Rivierenhof, Turnhoutsebaan 246 in 2100 Deurne. De domeinwachters zijn ook bereikbaar op T 03 360 52 18.

 

Het Rivierenhof vraagt om enig begrip en verontschuldigt zich bij de buurtbewoners en parkgebruikers voor het mogelijks ongemak dat zij door deze restauratiewerken kunnen ondervinden.

Rivierenhof plant nieuwe bomen

publish date
06.03.2015

Eeuwenoud maar niet verouderd! Het Rivierenhof restaureert de Jezuïetendreef en plant nieuwe bomen aan voor toekomstige generaties. Het Rivierenhof informeert jou graag persoonlijk over deze belangrijke werf in het park. Kom zaterdag 7 maart 2015 tussen 10 en 12 uur naar de buurtmobiel op de kruising Parkweg / Jezuïetendreef en verneem alles wat jij graag wilt weten.

Buurtmobiel van Deurne.

Geboren op de kinderboerderij

publish date
18.01.2015
RH_KB_kalfje
Kalfje geboren op de kinderboerderij Rivierenhof

 

Tijd voor suikerbonen! Op de Kinderboerderij Rivierenhof is een nieuw kalfje geboren. Het was een natuurlijke bevalling en mama Liske en haar dochter stellen het zeer goed. De dochter kreeg de naam Lotte.