Veelgestelde vragen

Om hoe laat sluit het park? Is het park 's nachts gesloten?

Het park sluit bij zonsondergang. In de winter is het park geopend tot 17u30 en in de zomer blijft het open tot 22u.
's Nachts is het Vrijbroekpark dus gesloten.

 

Kan er verlichting komen in het hele park?

Nee, we beperken de verlichting in het park omwille van de dieren. Het fietspad is verlicht, omdat er in de herfst- en winterperiode vaak fietsers langskomen op de schemermomenten. Deze verlichting is vleermuisvriendelijk, het licht schijnt naar beneden en bij de keuze van de lichtkleur werd rekening gehouden met de gevoeligheid van vleermuisogen. Vleermuizen zijn gevoelig voor blauw en ultraviolet licht. De verlichting gaat aan als er een fietser voorbijkomt en dooft daarna weer uit. 
Om de dieren niet te storen, wordt er op andere plaatsen in het park geen verlichting geplaatst. 

 

Kan ik huwelijksfoto's komen nemen in het park?

Ja, dat kan zeker. Houd wel rekening met het volgende, zodat alle bezoekers een aangename dag kunnen beleven in het park:

  • Het aantal parkeerplaatsen in het park is beperkt.
  • Het park voorziet geen parkeerplaats voor limousines, enkel parkeerplaatsen voor personenwagens, parkeerplaatsen voor personen met een handicap en een groot aantal fietsstallingen.
  • Parkeer hoffelijk, enkel op de vakken die daarvoor voorzien zijn. 
  • Pas je snelheid aan bij het betreden van het park. In het park geldt een maximumsnelheid van 30 km/uur om de veiligheid van alle bezoekers te garanderen. 
  • Respecteer de algemene rust in het park. Geluidsoverlast zoals claxonneren, overmatig motorlawaai en luide muziek zijn niet toegestaan.
  • De rozentuin, die het paradepaardje van het Vrijbroekpark vormt, is op zijn mooist tussen eind april en eind september. Ook de zomertuinen zijn de moeite waard om op foto vast te leggen en zijn op hun mooist van juni tot en met oktober!

 

Kan er tennis- en pingpongmateriaal ontleend worden in het park?

Het is de bedoeling dat je zelf tennisracketten en ballen meebrengt. Ook voor de pingpong breng je paletten en ballen mee.
Ben je iets vergeten? Dan kun je uitzonderlijk materiaal ontlenen in het bezoekerscentrum. In ruil hiervoor laat je een IDkaart, sleutels, ... achter die je terugkrijgt bij het inleveren van het ontleende materiaal.

 

Mag ik vissen in het park?

Vanaf 20 juni 2022 kun je niet meer vissen in het Vrijbroekpark. Er vinden renovatiewerken plaats aan de grote vijver. Na de werken zal er terug gevist kunnen worden, dat zal pas in 2023 zijn. 

 

Mag ik herbariummateriaal verzamelen in het Vrijbroekpark?

In de herfst liggen er heel wat bladeren en vruchten onder de bomen. Afgevallen materiaal mag je meenemen voor je herbarium. Beperk je tot het materiaal dat je nodig hebt, zodat ook andere bezoekers nog bladeren en vruchten vinden. Het is niet toegestaan om te snoeien of te plukken. 
Heb je specifieke vragen hierover, kom dan even langs bij de domeinwachters.

 

Kan er op de hondenweide een stukje afgesloten worden voor kleine honden?

De hondenweide is toegankelijk voor alle honden. We kunnen geen delen afsluiten en voorbehouden voor een deel van de honden. Alle begeleiders zijn verantwoordelijk voor hun hond en moeten er mee voor zorgen dat iedereen (honden en hun baasjes) veilig van de hondenweide kunnen genieten. Bij problemen contacteer je de domeinwachters.

 

Kan ik snoeihout krijgen uit het Vrijbroekpark?

Je mag steeds navragen of er snoeihout ter beschikking is. Heb je interessant snoeihout zien liggen, vraag dan toestemming aan de domeinwachters om dit mee te nemen. Je mag nooit zelf snoeien in het park. 

 

Mag ik picknicken in het park?

Ja, picknicken is zeker toegestaan in het park, zolang je maar koude gerechten meebrengt. Je mag geen vuur maken in het park. 
Zorg je er mee voor dat ons park proper achterblijft? Neem je afval mee terug naar huis. Kleine stukjes afval mag je in de vuilnisbak achterlaten. Er zijn op verschillende plaatsen in het park picknickbanken aanwezig. Of breng een dekentje mee en zet je gezellig in het gras. Heb je onze afvalvrije picknicktafel al ontdekt?