Hoe doeltreffend is ons natuur- en milieu-aanbod?

publish date
29.11.2019

De provincie Antwerpen en Universiteit Antwerpen lanceren hun stappenplan evaluatie. Met de steun van onderzoeksgroep Edubron van de Universiteit Antwerpen werden twee jaar lang verschillende praktijken onderzocht met uiteenlopende onderzoeksmethodes.

Heel wat provinciale diensten en domeinen zetten actief in op natuur- en milieueducatie. Ze zijn al enkele jaren zoekende om de kwaliteit van hun aanbod beter in kaart te krijgen. Twee jaar lang onderzocht het provinciale netwerk met ondersteuning van Edubron enkele milieu-educatieve activiteiten. De lessons learned delen we graag met het bredere werkveld. De achtergrondinformatie, aanbevelingen en praktische tips zijn te raadplegen in een digitaal ‘Stappenplan evaluatie’.

De volgende jaren gaan de medewerkers van de Provinciale Groendomeinen, Hooibeekhoeve en PIME hier verder mee aan de slag teneinde nog meer leerwinst te boeken met hun activiteiten. Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur, licht toe:

“Het aanbod richt zich op de connectie met de natuur door kinderen buiten te laten gaan. Kennis opdoen door de natuur te ervaren, leidt tot meer respect. Juist dat respect kan een positieve gedragsverandering tot het beschermen van de natuur in gang zetten.”

 

Enthousiaste eerste reacties

Tijdens een inspiratiedag op donderdag 21 november voor provinciale partners werd het stappenplan een eerste keer voorgesteld en toegepast op een eigen praktijkvoorbeeld. Eli Janssen van het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie (PIME) getuigt:

“Onderzoekers van Edubron ondersteunden ons in onze oefening en hielpen ons enkele doelen scherp te stellen. We kregen meteen nuttige handvatten mee om ons aanbod aan te passen om de resultaten achteraf beter te beoordelen.”

 

Stappenplan vrij toegankelijk op de provinciale website

Al wie met jongeren werkt en niet alleen leuke, maar ook impactvolle natuur- en milieulessen wil opstellen, kan voor tips & tricks terecht op de webpagina ‘Stappenplan evaluatie’. Deze webpagina is een resultaat van de samenwerking tussen Edubron (Universiteit Antwerpen) en de provinciale diensten die actief zijn op het vlak van natuur- en milieueducatie.