Franky en 15 000 andere boseigenaars zorgen voor 60 000 ha bos in Vlaanderen

publish date
12.10.2022

Op woensdag 12 oktober, tijdens de Week van het Bos, vierden we de Dag van de Boseigenaar. De Bosgroepen zetten hun 15 000 leden in de spotlight, want dankzij hen wordt een groot deel van de Vlaamse bossen duurzaam beheerd. In totaal gaat het om 60 000 ha bos die particulieren samen met De Bosgroepen onderhouden. Zij zorgen mee voor een gezonde, groene leefomgeving voor ons allemaal. Ook Franky Veryser uit Bonheiden. Hij onderhoudt Diedonken bos, een 10 ha groot bos nabij het kasteeldomein Zellaer. Hij brengt er zelf veel tijd in door maar zorgt zo ook voor meer gezond bos in de omgeving. Vandaag ontving hij de andere Antwerpse Boseigenaars in zijn bos. Hij licht zijn verhaal ook toe in de podcast De Standaard Vandaag.

Al bijna 25 jaar ondersteunen De Bosgroepen iedereen bij alles wat komt kijken bij het hebben of aanleggen van een bos. Zo weten we dat er heel wat mooie verhalen schuilen bij boseigenaars. En elke dag komen er nog steeds nieuwe boseigenaars bij. Meer dan ooit zien mensen er het nut van in om een eigen plek te hebben voor rust en ruimte, maar ook om hun steentje bij te dragen aan het klimaat en de biodiversiteit.

Het Diedonken bos

Ook Franky Veryser uit Bonheiden. Hij had de kans om een bos van 10 ha te kopen naast zijn woning: het Diedonken bos. In de aflevering van de podcast DS Vandaag (De Standaard) van vrijdag 7 oktober vertelt hij hoe hij zijn bos als tegengewicht voor zijn drukke werkleven inzet: “Als pauze zijn een korte wandeling, looptocht of picknick met het gezin ideaal. Ik ben heel vaak te vinden in mijn bos. Ik houd er ook een bijenkast, investeer in het onderhoud van eeuwenoude knotbomen in het bos en tracht het uitzicht van de mooie beukendreef zo goed mogelijk te bewaren.” Kleinschalige beheerwerken voert hij zelf uit, vaak samen met vrienden, omwonenden of familie. Daarnaast kan hij rekenen op de ondersteuning van de Bosgroep Antwerpse Gordel. 

Marieke Verreet, coördinator van Bosgroep Kempen Noord, licht het belang van goed bosbeheer en de rol die privé-eigenaars daarin kunnen spelen toe: “Als Bosgroep ondersteunen wij boseigenaars bij het duurzaam beheer van hun bos. We staan boseigenaars bij met advies op maat, helpen bij het papierwerk voor vergunningen en subsidies, en verbinden hen in het erg versnipperde boslandschap om samen een langetermijnvisie voor de bossen te ontwikkelen. Franky zorgt met zijn duurzame aanpak mee voor nog meer gezonde bossen in de buurt.”

Dag van de Boseigenaar

Op woensdag 12 oktober werden alle boseigenaars in heel Vlaanderen in de kijker gezet. De Antwerpse Bosgroepen vierden hun leden met een bezoek aan het historische kasteeldomein Zellaer en het Diedonken bos van Franky Veryser. Na een wandeling langs oude dreven, grachten, spiegelvijvers en een knotes van wel 250 jaar oud, brachten de boseigenaars hun persoonlijk verhaal over de liefde voor hun bos en de uitdagingen die het beheer met zich meebrengt.