Einde in zicht van de werken op de F12 Antwerpen - Bergen-op-Zoom

publish date
28.02.2024

De provincie Antwerpen rondt op de F12, de fietsostrade tussen Antwerpen en Bergen-op-Zoom, de werken af. De provincie realiseerde een nieuwe afslagstrook ter hoogte van de Noorderlaan en de Ekersedijk. De Ekersedijk kreeg een vlot rijdende asfaltlaag en is nu een fietsstraat. Vanaf 1 maart vervangt de provincie het grindpad in de Ekerse putten door een breder fietspad in asfalt. In deze periode moeten fietsers een omleiding volgen, vermoedelijk tot half april.   

Om het inrijden van de Ekersedijk veiliger te maken, legde de provincie Antwerpen een nieuwe afslagstrook ter hoogte van de Noorderlaan aan. Dit heeft een grote impact op de verkeersveiligheid en ruimte voor de fietsers. Ook de Ekersedijk zelf kreeg een transformatie: de kasseien maakten plaats voor asfalt. Daarnaast werd de straat een fietsstraat vanaf de Noorderlaan tot aan de parking van de Put van Ekeren. De provincie plaatst de rode toplaag in de tweede helft van maart.

De werken gebeurden met respect voor de ecologische waarde van het gebied. In overleg met het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt plaatste de provincie amfibieschermen en twee amfibietunnels onder de rijweg om de migratie van amfibieën zoals de rugstreeppad te bevorderen.  

Nieuw fietspad

Vanaf 1 maart vervangt de provincie het huidige grindpad vanaf de parking tot aan de brug over de A12. Het wordt een fietspad van vier meter breed in asfalt met reflecterende wegmarkeringen. Het fietspad krijgt geen verlichting omdat het door beschermd natuurgebied loopt. Het is een nog zeldzaam donker gebied in de omgeving en zeer belangrijk voor diverse diersoorten zoals bijvoorbeeld vleermuizen. 

Omdat de provincie het grindpad vanaf 1 maart verwijdert, moeten de fietsers een omleiding volgen. Afhankelijk van het weer eindigen de werken rond half april.  

Omleiding en tijdelijke maatregelen

Affiches en bewegwijzering geven de omleiding aan. De affiches bevinden zich aan beide uiteinden van de werf. Ook aan de toegang naar de F12 ter hoogte van de Transcontinentaalweg en aan de toegang naar de F12 ter hoogte van de Ekersesteenweg (P+R Luchtbal). De Routedokters van Toerisme Provincie Antwerpen plaatsten tijdelijke borden tussen fietsknooppunt 55 en 13. 

Fietsers die vanuit centrum Ekeren de haven willen bereiken, steken het beste de A12 over via de brug van de Transcontinentaalweg om de werf te vermijden.  

Fietsers vanuit centrum Antwerpen naar de haven rijden best vanaf de P+R Luchtbal naar de Noorderlaan, zo is de omleiding korter. De blauwe stippellijn op het plan geeft de route aan.  

In het weekend van 16 en 17 maart asfalteert de provincie de fietsstraat Ekersedijk met haar definitieve rode toplaag en de spooroverweg. De Ekersedijk is dan niet toegankelijk. In dat weekend volgt het gemotoriseerde verkeer een bewegwijzerde omleiding langs een alternatieve spooroverweg naar de parking van de duikplaats.