Deelnemers schakelmoment Verkeersveilige Gemeente worden verwelkomd door gouverneur Cathy Berx

publish date
25.10.2023

Met het traject Verkeersveilige Gemeente begeleidt provincie Antwerpen de lokale besturen en hun politiezones. Gemeenten werken aan de hand van vijf pijlers aan verkeersveiligheid:

    beleid en organisatie

    educatie en communicatie

    infrastructuur

    handhaving

    monitoring en evaluatie

Het traject is een samenwerking van de provincie Antwerpen met gouverneur Cathy Berx en haar federale diensten, de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen (OKV) en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). 

Schakelmoment Verkeersveilige Gemeente

Vertegenwoordigers uit Aartselaar, Heist-op-den-Berg, Hulshout, Merksplas, Retie, Sint-Katelijne-Waver, Stabroek en Turnhout kwamen op 25 oktober samen voor een schakelmoment. Ze werden er verwelkomd door gouverneur Cathy Berx, en gedeputeerde Luk Lemmens sprak er het slotwoord uit.  

Op basis van een zelfevaluatie door de betrokken gemeenten en politiezones krijgen we inzicht in de gemeentelijke werking binnen de vijf pijlers van verkeersveiligheid. De zelfscan resulteert in een concreet actieplan voor alle negen gemeenten. Tijdens de bijeenkomst is het ook de bedoeling om van elkaars ervaringen te leren.

Werken aan verkeersveiligheid doe je niet alleen. De deelnemende gemeenten en hun politiezones hebben een concreet actieplan en zijn klaar voor de begeleiding van de provincie Antwerpen. Zolang er doden en zwaargewonden vallen in het verkeer blijft inzetten op verkeersveiligheid cruciaal. Het doel is en blijft nul slachtoffers in en door het verkeer. Dat gemeenten en politiezones deze doelstelling massaal onderschrijven, betekent dat ze om de veiligheid van hun inwoners geven.