Monumentenwacht naar Israël

publish date
15.03.2016

Monumentenwacht Provincie Antwerpen toont Israëlische deskundigen hoe om te gaan met waardevolle gebouwen

Twee leden van het Antwerpse team Monumentenwacht zijn uitgenodigd als sprekers op een congres van de Israëlische Raad voor Monumentenbeheer en Historische Sites (Tel Aviv). Ze geven er een kennislezing en een praktische workshop met inspectie van het Habima Nationaal Theater. Dit gebouw heropende na een vier jaar lange restauratieperiode.

Van 13 tot 15 maart vindt in Tel Aviv een internationale conferentie plaats over kwalitatief en verantwoord bouwbeheer van monumenten en historische sites. Het congres richt zich op internationale bouwprofessionals en erfgoedbeheerders.

Monumentenwachters Katrien Moens en Evi Van de Weyer zijn enthousiast: "De conferentie ‘Management en conservatiebeheer van Historische Sites’ is een belangrijk onderdeel van ‘The International Exhibition for Building Conservation’. Er worden ruim 2.500 bezoekers verwacht. De organisatie legt zicht toe op de wisselwerking tussen moderne bouwprincipes en waardevolle conservatietechnieken. Naast prominente sprekers uit de erfgoedsector introduceren bedrijven er nieuwe bouwmaterialen en –technieken. De Israëlische initiatiefnemers willen professionele kennis en conservatiepraktijken uitwisselen. Over restauratietechnieken en keuze van geschikte bouwmaterialen kunnen we hen heel wat bijleren".

Geen onbekenden
Een afvaardiging van de Israëlische raad voor Monumentenbeheer en Historische sites  bracht reeds tweemaal een bezoek aan onze regio. Telkens was een werkbezoek aan Monumentenwacht inbegrepen.

Erkenning
De filosofie, werking en bouwtechnische expertise van Monumentenwacht wordt iinternationaal erkend als een progressief praktijkmodel inzake conservatiebeheer. De Israëlische uitnodiging sluit hierbij aan. Het feit dat twee vrouwelijke experten naar dit congres gaan, toont bovendien aan dat dames zeker hun mannetje staan in de mondiale bouw- en conservatiepraktijk.